Duurzaamheidsfestival Winterbloei

Foto: Bibliotheek Heusden

Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst?

Op dit regionale festival laten we zien wat er in Gemeente Heusden gebeurt op dit gebied. We praten met elkaar over duurzaamheid in de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de Bibliotheek. Duurzaamfestival is zaterdag 23 november van 10.00 uur 13.00 uur in bibliotheek Drunen.

Palmolie | Janneke Bazelmans (10.15 -11.15 uur)
Janneke Bazelmans is milieujurist en auteur. Ze vertelt over de link tussen de ontbossing aan de andere kant van de wereld en wat er hier op je bord ligt. Wat gaat er schuil achter de extreme bosbranden in Brazilië en Indonesië? Een spoedcursus minder palmolie gebruiken legt de verbinding met het hier en nu.
www.thrillerverkapt.nl

Energiek Heusden | Leo Boeren (10:30 – 11:00)
Leo Boeren, bestuurder bij de lokale energie-coöperatie Energiek Heusden, vertelt over wat de coöperatie is en doet. Centraal in zijn verhaal staat de energie transitie in Gemeente Heusden.
www.energiekheusden.nl

Low waste living | Eline Kentie (11:00 – 11.30 uur)
Eline Kentie doet aan low waste living; het produceren van zo min mogelijk afval Wat kun je zelf doen om onze leefwereld te helpen? Eline Kentie deelt haar beste tips!
Want wist je dat plastic vrijwel niet gerecycled wordt? En dat bonnetjes bij het restafval moeten?
www.instagram.com/lavendel.en.linnen

Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (11:30 – 12:00 uur)
Om de kwaliteit van de omgeving rond de A59 (tussen ’s-Hertogenbosch en Waalwijk) te verbeteren, is het programma Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (GOL) ontwikkelt. Welke maatregelen treft dit programma voor het behoud van natuur en betere leefbaarheid in de kernen?
www.oostelijkelangstraat.nl

Muziek | De Heren van de Schepping (11.30 – 12.00 uur)
Een driekoppige gelegenheidsformatie bestaande uit: John Tuerlings – Zang en Cajon, Henri Vermijs – Toetsen en Louis van den Hout – Gitaar. De nummers die zij gaan spelen zijn allemaal speciaal gecomponeerd voor deze bijzondere dag. Op één uitzondering na, een cover, maar dat is hergebruik en dus duurzaam.
www.westside-studio.nl/heren-van-de-schepping

Samentuin de Zwollemoer | Ans Tiebosch & Anja Kleijn (12.00 – 12.30 uur)
Ans Tiebosch en Anja Kleijn, twee Zwollemoer-samentuiniers van het eerste uur, nemen je mee op reis langs groenten, kruiden, bloemen en fruitbomen. Door middel van beelden krijg je een indruk van hoe het er aan toe gaat in de Drunense ecologische samentuin.
www.dezwollemoer.jouwweb.nl

Spel over landschapsdiversiteit | Thomas Jansen (12.15 – 13.15 uur)
Landschapsarchitect en milieuexpert Thomas Jansen laat je door middel van een spel ontdekken hoe we samen een divers en gezond landschap kunnen creëren. Met verschillende ingrediënten stel je een florerende “pizza”bodem samen.

Woonveste | Eric Roodnat (12.30 – 13.00 uur)
Eric Roodnat, manager Vastgoed en Duurzaamheid bij wooncorporatie Woonveste, vertelt over de drie speerpunten met betrekking tot duurzaamheid waar Woonveste zich in de toekomst op gaat focussen.
www.woonveste.nl

Infomarkt (10.00 – 13.00 uur)

Bijenhoudersvereniging
De honingbij en andere bestuivinginsecten zijn van belang voor onze voedselketen. Daar kan de lokale bijenhoudersvereniging alles over vertellen. De ontwikkeling van de honingbij, de diverse fasen die het bijenvolk gedurende het jaar doormaakt, de rol van de (hobby)imker: kortom, van alles komt aan bod.
www.langstraat.bijenhouders.nl

VR & Maquette Klimaatadaptatieve Wijk | Waterschap Aa en Maas
Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Het weer in ons land wordt meer en meer onvoorspelbaar. Als inwoner kun je zelf een steentje bijdragen door jouw tuin te vergroenen. De VR-ervaring en maquette van Waterschap Aa en Maas laat zien hoe.
www.aaenmaas.nl

De Rode Bosbes
Een duurzame, inspirerende, natuurlijke en uitdagende ontwikkelomgeving creëren: dat wil de basisschool de Rode Bosbes in Drunen. Nauwe samenwerking met het gezin en de hele maatschappij is daarbij van belang.
www.derodebosbes.nl

Gemeente Heusden
Gemeente Heusden vertelt over hoe zij samen met hun inwoners werk maken van duurzaamheid en op weg zijn naar #HeelHeusdenDuurzaam
www.heusden.nl/Home/Heel_Heusden_Duurzaam

**Samentuin de Zwollemoer (lezing 12:00 – 12:30)

Gebiedsontwikkeling Oostelijke Langstraat (lezing 11:30 -12:00)

Energiek Heusden (lezing 10:30 – 11:00)**

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen