Pluimveehouders houden jarenlang te veel kippen, OM eist 1,9 miljoen euro

Foto:

Drie pluimveehouders uit Oss, Heusden en Gilze hebben afgelopen jaren geen pluimveerechten betaald voor kippen die zij hielden. De bedrijven hadden veel meer meer kippen dan waarvoor zij rechten betaalden. Het Openbaar Ministerie eiste daarom dinsdag meer dan 1,9 miljoen euro van de pluimveehouders.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de bedrijven de Meststoffenwet overtreden, dat betekent dat zij meer kippen hielden dan waar zij rechten over hadden. Deze kosten moeten de bedrijven nu terugbetalen vindt het OM.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt volgens het OM dat een pluimveehouder uit Oss in 2016 en 2017 in totaal 22.000 kippen teveel had. Een bedrijf in Heusden betaalde sinds 2015 over 90.000 kippen geen pluimveerechten. Dat kwam aan het licht, omdat de boer veel meer voer inkocht dan dat hij volgens de papieren nodig zou hebben.

Tegen het bedrijf uit Heusden eist het OM een geldboete van 50.000 euro, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk. Daarnaast eist de officier een voorwaardelijke stillegging van het bedrijf met een proeftijd van drie jaar. “Als stok achter de deur,” aldus de officier op zitting. Daarnaast eist het OM een ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel van in totaal 199.184 euro. De kosten die het bedrijf maakte door te betalen voor varkensrechten terwijl ze geen varkens hielden zijn hier, uit coulance, vanaf getrokken.

De leidinggevende van het bedrijf uit Heusden hoorde een taakstraf van 80 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, tegen zich eisen. De officier verzocht de behandeling van de ontneming aan te houden omdat door verdachte werd aangevoerd dat er grote schulden zijn die betaling van de ontneming onmogelijk maken. De officier is van mening dat dit eerst uitgezocht moet worden voordat van matiging van de ontneming eventueel sprake kan zijn.

Het OM eist geldboetes, werkstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen in de zaak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen