Lezing ‘V.1’s en Vlijmen’ van Henk Koopman

Foto: Henk Koopmans

Op dinsdag 4 februari is Henk Koopman uit Diepenveen de gast van heemkundekring Onsenoort om een lezing te verzorgen met als thema ‘V.1’s en Vlijmen’. Hij doet dit in het Fletcher Prinsen Hotel, Julianastraat 16 te Vlijmen. De aanvang is 19.30 uur en de entree is €5,- incl. kop koffie/thee bij binnenkomst. Aanmelden is gewenst en dat kan bij het secretariaat: [email protected] of 0416-320995.

Op 30 maart a.s. is het precies 75 jaar geleden dat door het Duitse leger vanaf lanceerplaatsen in Overijssel de laatste V1-vliegende bommen over onze regio naar de haven van Antwerpen worden gelanceerd. In de periode, die op 19 december 1944 is begonnen, zijn er vanaf Overijssel totaal 5395 richting Antwerpen gelanceerd. Slechts een gedeelte bereikt haar doel en velen zijn voortijdig neergestort o.a. in onze regio. Na enkele angstige maanden heeft de Vlijmense bevolking de balans op kunnen maken: vier voortijdige neerstortingen in de bebouwde kom, 28 dodelijke slachtoffers, tientallen gewonden en een verwoest dorp.

De lezing zal verzorgd worden door Henk Koopman uit Diepenveen. Koopman doet al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw onderzoek over het onderwerp V.1’s in binnen- en buitenlandse archieven en naar de vele lanceerinstallaties en -plaatsen. In de lezing zal Koopman ingaan op de ontwikkeling, de werking, de productie, de inzet van het wapen, de slachtoffers enz.

Een doorsnede van de 8,5 meter lange V.1, die de vele onderdelen laat zien. In de lezing zal Henk Koopman de werking ervan uitleggen. Collectie Henk Koopman.

In Overijssel stonden een groot aantal lanceerbanen waarop de V.1’s werden gelanceerd in de richting van Antwerpen en die over de regio Vlijmen kwamen. Collectie Henk Koopman.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen