Man uit Herpt aangehouden met speciale PGP-telefoon

Foto: Nieuws.nl

De politie heeft dinsdagavond op de Tilburgseweg in Sprang-Capelle een 29 jarige man uit Herpt aangehouden op verdenking van witwassen. De man had enkele honderden euro’s en een zogenaamde PGP-telefoon op zak.

De man uit Herpt die rondreed in een huurauto kon de herkomst van het contante geld niet verklaren. Een zogenaamde PGP-telefoon is vaak in gebruik bij criminelen. De bijzondere toestellen zijn moeilijk te kraken. Onder anderen de leden van de Mocro Maffia maken gebruik van PGP-toestellen.

Een PGP-telefoon is een mobiele telefoon die bij uitstek geschikt is om informatie mee te verzenden die niet in verkeerde handen mag vallen. De toestellen gebruiken namelijk een type versleuteling of encryptie die maakt dat berichten niet onderschept kunnen worden door bijvoorbeeld overheden, veiligheidsdiensten of de politie. PGP is een afkorting voor Pretty Good Privacy. De telefoons zien eruit als een normale Blackberry, maar hierop zijn de meeste functies onklaar gemaakt waardoor je er uitsluitend nog berichten mee kunt verzenden en ontvangen. Je kunt er dus bijvoorbeeld niet mee bellen en de camera en microfoon zijn doorgaans verwijderd. Een Blackberry PGP maakt gebruik van RSA 4096 bits AES256-encryptie. Ze bevatten een wereldwijde SIM-kaart en kunnen gebruikt worden op het PGP-netwerk.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen