Verschenen: Troost die ertoe doet. Verhalen over veerkracht bij verlies en verdriet

Foto: Cobi Klappe

Het thema van troost is in deze coronatijd heel actueel geworden. Overal hoor je het woordje troost vallen: op social media, tv, radio en in de kranten; mensen proberen elkaar te troosten. En juist in deze moeilijke tijd verschijnt deze week daarover het boek Troost die ertoe doet. Verhalen over veerkracht bij verlies en verdriet.

In Troost die ertoe doet. Verhalen over veerkracht bij verlies en verdriet gaan de auteurs Inez Lips en Cobi Klappe op zoek naar de kern van troost. Ze willen doordringen tot het mechanisme van dit fenomeen. Hoe werkt het; wat doet het met ons. Wat zijn de eigenschappen van de positieve werking van troost? Wat kunnen we van elkaar erover leren? Ze gingen praten met mensen die hen daar iets over konden vertellen vanuit hun persoonlijke ervaring en/of expertise.

Tonio en MH17
De geïnterviewden delen hun persoonlijke ervaringen met verdriet, verlies en rouwverwerking, evenals de troostbronnen waaruit zij putten. Zo vertellen A.F.Th. van der Heijden en zijn vrouw Mirjam Rotenschreich hoe ‘schrijftroost’ hen nader brengt tot hun verongelukte zoon Tonio. Voor de nabestaanden van een bij de MH17-ramp omgekomen gezin, biedt een Facebookpagina opgedragen aan hun dierbaren, collectieve steun en verbinding. Rouwdeskundige Marjolein Meijer ontwikkelde vanuit persoonlijke ervaring met verdriet een eigen methodiek voor rouwverwerking.

Coronatroost
De opgave waarvoor de Nederlandse samenleving staat, wordt weerspiegeld in Troost die ertoe doet. Veel facts of life waarmee mensen nu geconfronteerd kunnen worden, worden gereflecteerd in de verliesverhalen van dit boek. Zoals de onverwachte en zeer trieste dood van dierbare familieleden; eenzaamheid en gemis; werkloosheid, (dreigende) faillissementen voor vele kleine en grote ondernemingen; ingrijpende wijziging van plannen en toekomstperspectief. Maar gelukkig ook troostvolle en hartverwarmende aspecten zoals de zorg voor de ander, saamhorigheid, creativiteit, flexibiliteit en veerkracht; de functie van social media als platform van collectieve verbinding en ondersteuning; de kennis en de kaders die deskundigen ons bieden met betrekking tot het vaak onmenselijke leed dat mensen kan treffen en hoe troost daar het menselijke antwoord op is.

Breed spectrum
Troost kent vele uiteenlopende vormen. In het boek komt onder andere de troostende werking aan de orde van kunst, natuur, wetenschap, muziek, religie, spiritualiteit, social media, humor, sport, genotmiddelen, robots, dieren. Bovenal blijkt menselijk contact en inlevingsvermogen een bron van troost.

Over de auteurs
Na hun werkzaam leven als respectievelijk freelance tekstschrijver en staffunctionaris bij het Liliane Fonds, besloten Inez Lips en Cobi Klappe -vriendinnen sinds lange tijd- samen op zoek te gaan naar de essentie van effectieve troost. Gedurende twee jaar interviewden zij ca. veertig mensen en schreven hun verhalen op. Inez in Overveen en Cobi in Waalwijk.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen