Afval scheiden: goed voor het milieu en je portemonnee

Foto: Pixabay

Binnen korte tijd is voor de 3e keer een vracht gft-afval uit de gemeente Heusden afgekeurd. Dit keer een vracht van maar liefst 10 ton! De 3 afgekeurde vrachten hebben tot nu toe al bijna € 3.000 gekost.

Daarnaast kunnen de bruikbare grondstoffen uit deze vrachten ook niet gebruikt worden. De gehele vracht wordt afgekeurd en moet daardoor als restafval worden afgevoerd en verwerkt. De verwerkingskosten voor restafval zijn 3 x hoger dan de verwerkingskosten voor groente- fruit- en tuinafval.

Wat wordt er aangetroffen?
Bij de afgekeurde vrachten werden o.a. plastic zakken, drankenkartons, restafval  en harde kunststoffen aangetroffen. Niet echt afval dat je per abuis in je groene container gooit. En dan te bedenken dat ook het plastic verpakkingsafval en  de drankenkartons voor hetzelfde tarief aan huis worden opgehaald.

Wie gaat dit betalen?
De extra kosten van het afgekeurde gft-afval betaal je als inwoner uiteindelijk zelf. Het gaat nu om 3 vrachten, maar als deze trend doorzet kunnen we aan het einde van het jaar wel eens voor onaangename verrassingen komen te staan. De afvalbegroting dient sluitend te zijn en dit kan dan tot gevolg hebben dat de afvalstoffenheffing (extra) moeten worden verhogen.

Controles
Binnenkort start de gemeente met extra controles van de groene containers. Heb jij een groene container aan de straat staan met afval dat er niet in thuis hoort. Dan kan je hiervoor een boete van € 95 ontvangen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen