De traditionele meimaand in Elshout wordt vanwege de coronacrisis heel anders

Foto: Wonderbare Moeder

De traditionele meimaand in Elshout wordt vanwege de coronacrisis heel anders. ,,Het doet ons pijn, het is zo onwerkelijk maar het is niet anders. De gezondheid van mensen staat voorop”, aldus pastores en Werkgroep Mariabedevaart die zich inzetten voor de verering van de Wonderbare Moeder. 

 Hoewel alle officiële activiteiten in de Mariabedevaartsmaand zijn afgelast, zal de kerk in deze periode wel open zijn voor mensen die de kerk willen bezoeken (behalve op zondag van 10.00 tot 11.00 uur i.v.m. opnames), een kaarsje willen opsteken, willen bidden of een moment van bezinning te willen houden. Wel moeten mensen daarbij de regels en richtlijnen rond corona in acht nemen.

 Honderden bedevaartgangers
Ook Onzen Dag, de afsluiting van de Mariameimaand gaat niet door. De bedoeling is deze te verplaatsen naar een andere zondag. Traditioneel trekt de Meimaand honderden bedevaartgangers naar Elshout voor de verering van Maria en om bij de Wonderbare Moeder een kaarsje op te steken. In de kerk van St. Jan Evangelist worden dan verschillende vieringen gehouden. Ook heeft normaalgesproken een processie plaats vanuit de kerk naar de Mariakapel.

Dorstige boer
Volgens de overlevering verscheen in de twaalfde eeuw Maria op de Gorsweide aan een dorstige boer die vlas aan het zaaien was. De dorstige boer zou door Maria drinkwater uit een nabijgelegen sloot zijn aangeboden. Het was het lekkerste wat hij ooit had gedronken. Op de akker zou de kapel zijn gebouwd. Zo ontstond de bedevaart naar Elshout.

Heilige Mis in meimaand via livestream op www.wonderbaremoeder.nl
Het zal een meimaand worden die we niet snel zullen vergeten. Geen publieke Eucharistievieringen mogen worden opgedragen. Toch willen we niet bij de pakken neerzitten. Al is het niet ideaal, we zullen de H. Mis op zondag in de kerk van Elshout opdragen met een klein groepje en live streamen. Zo kunnen parochianen en pelgrims met ons verbonden zijn, al is het dan via de huiskamer op iPad, laptop of computer. De digitale Mis wordt gehouden om 10.00 uur, niet te vroeg en niet te laat. Dat is ook ongeveer de tijd welke parochianen en pelgrims gewoon zijn om naar de kerk te komen. Op zaterdagavond wordt om 19.00 uur ook een H. Mis via livestream uitgezonden vanuit Elshout.

Kaarsje aansteken bij het kapelpark aan de Gorsweide
Om de Mis live te streamen moet de kerk op zondag helaas tijdens de opname dicht. Het mag ten eerste geen publieke Mis worden en ten tweede stoort het in en uitgaan van bezoekers de opname van de Mis. Maar we begrijpen goed dat er ook pelgrims naar Elshout zelf willen komen om toch de kerk te bezoeken. Helaas kan dat dan niet tijdens de opname van 10.00 uur tot 11.00 uur. Dat kan wel ervoor (de kerk is open vanaf 8.30 uur) en erna (tot 17.00 uur). In het uurtje van de opname zijn parochianen en pelgrims van harte welkom om bij de Mariakapel aan de Gorsweide (Kapelstraat) een kaarsje op te steken. Er zal zo nu en dan ook muziek of zang zijn voor de kerkbezoekers (voor of na de Mis) ofwel op het kerkplein of bij de Mariakapel. We willen er wel uitdrukkelijk op wijzen dat mensen de regels van het RIVM en de Bisschoppenconferentie in acht dienen te nemen en minstens 1,5 meter afstand dienen te houden van elkaar. Vooral in deze tijd van Corona-crisis wil Elshout ondanks de maatregelen die gelden mensen de mogelijkheid bieden om steun en troost te vinden bij Maria.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen