Maaltijdinitiatief ‘Maizena’ stimuleert onderling contact Heusdenaren in tijden van coronavirus

Foto: Contour de Twern

Veel mensen – met name ouderen – in de gemeente Heusden hebben in deze periode van het coronavirus minder contact met familie, vrienden en omwonenden. Ook ervaren veel mensen een drempel om het huis te verlaten voor een boodschap.

Om met deze groep Heusdenaren in contact te komen, onderling contact tussen hen te stimuleren én ze een verse maaltijd te bieden, is het initiatief Maizena in het leven geroepen. Vorige week werden in Drunen al vijftien mensen verblijd met een maaltijdpakket. Deze week volgen Vlijmen en Oudheusden.

Vers en voedzaam
Een verse soep, knapperig gebakken broodje en een voedzame, gezonde salade: wie zegt daar nee tegen? Twee keer per week komt een groep vrijwilligers in een BIJEEN-buurthuis samen om de maaltijden te bereiden en te verpakken. Aan het einde van de middag worden de maaltijd bezorgd. Uiteraard volgens de coronamaatregelen: vrijwilligers blijven op afstand en zetten de maaltijd voor de deur neer. Een maaltijd kost € 1 per keer en kan worden betaald met een strippenkaart die voor € 10 kan worden aangeschaft. De mensen die onlangs een maaltijd ontvingen, zijn deelnemers van de BIJEEN-dagbesteding Met Elkaar en mensen die BIJEEN in beeld heeft via het wijkteam.

Door maaltijdpakket met elkaar in contact komen
Mensen een lekkere maaltijd voorzetten is één, maar nog veel belangrijker is dat het initiatief voor verbinding zorgt (vandaar de naam ‘Maizena’: een bindmiddel). Verbinding tussen de vrijwilligers die de maaltijd komen bezorgen en de ontvangers van de maaltijd, maar óók tussen bewoners onderling. Er worden belcirkelinitiatieven opgestart en deelnemers maken onderling kaarten voor elkaar. Sander Pieters, sociaal werker BIJEEN: “Daarnaast hopen we mensen te activeren door betrokkenheid te vragen. Dit doen we door ze uit te dagen na te denken over een recept voor de volgende soep, maar ook door bijvoorbeeld een kruiswoordpuzzel aan het pakket toe te voegen.”

Ondersteuning is welkom
‘Maizena’ wordt ondersteund door Woonveste, Buurt Bestuurt op de Vliedberg, Buurt Bestuurt Oudheusden en BIJEEN. ‘Maizena’ zoekt nog vrijwilligers die willen helpen bij het bereiden en bezorgen van de maaltijdpakketten. Ook zijn wij erg blij met ondersteuning (in natura) door particulieren of bedrijven. Meer weten of direct aanmelden? Neem contact op met Sander Pieters van BIJEEN, via 06 573 15 411 of [email protected]. Deze contactgegevens kunnen ook worden gebruikt om BIJEEN te attenderen op mensen die gebruik zouden willen maken van ‘Maizena’.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen