Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk: Even terug

Foto: Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk

Alweer even geleden. Pinksteren 2020, rond begin juni viert de christelijke geloofsgemeenschap het feest van Pinksteren. Er wordt dan gevierd dat de leerlingen van Jezus Christus de Heilige Geest ontvangen. Uit overleveringen valt te lezen dat zij dan in vuur en vlam geraakten en in beweging werden gezet om het werk van Jezus voort te zetten.

In het Pinksterweekeinde wordt veelal ook over gegaan van de maand mei naar de maand juni. Dit zijn regulier de maanden waarin het schutters- en gildewezen doorgaans met vliegend vaandel slaande trom en in sommige gevallen met schallende bazuinen in beweging zijn. Dit jaar is het helaas anders, dit vanwege -ja daar is hij weer- het coronavirus.  Geen samenkomsten, geen onderlinge wedstrijden, geen schuttersfeesten, geen bedevaarten naar één van de vele Maria-oorden in het Brabantse….Zowel kerk als gilde- en schutterswezen hebben zich in deze periode moeten overgeven aan de zogenaamde “intelligente Lock down”. Het was/is een rare periode maar gelukkig mogen/kunnen we ons nu weer wat -door de versoepeling- gaan voorbereiden op enige mogelijk heden. Dit getuige het feit dat wij binnen ons gilde een voorzichtige opstart hebben gemaakt met onze activiteiten. Weliswaar met de geldende regels en de 1,50m grens.

Als ik dan terugblik op de afgelopen periode, waarin de sociale afstand een belangrijk gegeven was, zag ik dat er ook mooie initiatieven ontstonden binnen de gilden en schutterijen. Alles, hoe dan ook, binnen de normen en regels die ons werden/worden opgelegd door het RIVM. Zo waren daar bijvoorbeeld de vendelgroeten die door diverse gilden werden gebracht bij verzorgingshuizen waar de oudere gildebroeders worden verzorgd dan wel zijn opgenomen, bedoelt om hen een hart onder de riem te steken.

Ook waren er spontane kaarten- en brievenacties of het initiatief om een bloemetje te overhandigen. Daarnaast werd ook door gilden het initiatief ondernomen om zo maar langs te gaan en een luisterend oor te bieden. Dit grijpt terug naar het redelijk dichtbije verleden waarbij de aloude waarden van het gilde zoals trouw, dienstbaarheid, broeder- en zusterschap, alsook naastenliefde door het gilde uiting gaven. Destijds zette het niet de gildebroeders en -zusters tot actief zijn maar ook de gemeenschap waarin wij leven/leefden was/waren actief zijn en geraakten in vuur en vlam. Als ik dan terugkijk op het voorbije Pinksterfeest brengt mij dit tot de betrokkenheid van de gilden en schutterijen bij het Pinksterfeest.

Hierbij kijk ik dan ook in de richting van de toekomst waarin wij kijken en ons blik op moeten vestigen. Er zijn immers in deze tijd nog vele mensen die onze aandacht hard nodig hebben. Daarom wil ik oproepen om steeds het enthousiasme, en samen naast het goede werk elkaar, te blijven “begeesteren” en het goede werk wat wij als gilde doen te blijven doorzetten.

Zo kan onze omgeving blijven ervaren dat het gilde- en schutterswezen niet “iets” van vroeger is maar ook vandaag én in de toekomst zal/moet blijven bestaan.

Namens Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk
ir. J.M.J.M. Omtzigt
PR & 1e Jonge Deken

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen