Waarschuwing: Oplichting via ‘helpdesks’ van Google, Facebook, Amazon en Adobe

Foto: Pixabay

In deze nieuwe vorm van internetfraude worden namen van bekende internetbedrijven gebruikt voor zogenaamde ‘helpdesks’.

Problemen met internetbedrijven?
Dan probeer je een helpdesk te bereiken. De praktijk is vaak dat die telefonisch niet of nauwelijks bereikbaar zijn. En dan ineens vind je online opeens een telefoonnummer. Maar dan blijkt dat schijn bedriegt en dat die zogenaamde ‘helpdesk’ je alleen maar helpt om van je geld af te komen! Criminelen hebben namelijk weer een bijzondere manier gevonden om mensen via het internet op te lichten. Daarbij gebruiken ze bekende en vertrouwde namen van internetbedrijven zoals Facebook, Adobe, Amazon en Google.

Een praktijkvoorbeeld
Een voorbeeld uit de praktijk: Je ben ZZP’er en constateert dat je bedrijf, inclusief (zakelijk =) privéadres op allerlei commerciële sites en in de zoekmachines staat vermeld. Vaak geen probleem, tenzij je dat niet wilt. In dat geval benader je de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de melding om deze te verwijderen. Deze bedrijven werken overigens vaak prima mee. Alleen blijft, nadat deze bedrijven de vermelding hebben verwijderd, de vermelding nog wel staan op Google. Dus wil je ook Google benaderen. Gelukkig kun je online een telefoonnummer van de helpdesk vinden. Althans, dat denk je nog op dat moment.

Pas op voor programma ‘Fast Support’
Bel je dit nummer dan krijg je een Engelstalig persoon aan de lijn die bereidwillig is om meteen online de melding te verwijderen. Daarvoor moet je wel even het programma ‘Fast Support’ op je computer installeren. Daarmee kan men op afstand de computer ‘overnemen’ en je helpen bij het verwijderen van de melding. Voor de identificatie is het echter wel nodig om even 1 euro over te maken. Op het moment dat je dat doet verschijnt er echter een heel ander bedrag in je scherm. Er zijn voorbeelden bekend van bedragen rond de 200 euro, maar in sommige gevallen zelfs enkele duizenden euro’s. Bij het constateren van deze vreemde afwijking kun je maar één ding doen: niets overmaken, telefoonverbinding verbreken en computer afsluiten. Hier is namelijk iets helemaal niet in de haak!

Wat moet je doen?
Het telefoonnummer dat voor deze vorm van internetoplichting wordt gebruikt staat op het web met een hele serie helpdesks vermeld. Hiervoor worden voornamelijk namen gebruikt van van techbedrijven zoals Google, Amazon, Facebook en Adobe. Er zijn al talloze mensen op deze slinkse wijze opgelicht tot wel enkele duizenden euro’s. Trap er dus niet in! Ben je er wel ingetrapt, zorg dan dat je in ieder geval al het geld dat op de bankrekening staat waarmee je bent opgelicht wordt overgezet naar een andere rekening. Dan kunnen criminelen hier in ieder geval niets meer halen. Informeer je bank, zodat zij jouw rekening kunnen blokkeren en kunnen zorgen voor een nieuwe bankpas en pincode. Ben je opgelicht, doe dan aangifte bij de politie en verwijder de geïnstalleerde programma’s zoals ‘Fast Support’ van je computer. Wijzig je wachtwoorden en controleer de computer met een virusscanner op eventuele spyware en virussen. Kijk voor meer informatie over internetfraude op de onderstaande website.

Bron: Haarlem.nieuws.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen