Kabinet grijpt keihard in om coronabesmettingen terug te dringen

Foto: Kees Vos Fotografie

Het kabinet grijpt hard in om de snelle groei van het aantal coronabesmettingen te stoppen. Vanaf dinsdagavond 18.00 uur wordt het leven in heel Nederland voor drie weken verder aan banden gelegd, kondigde premier Mark Rutte maandag in een vervroegde persconferentie aan.

De nieuwe maatregelen gelden in principe voor drie weken. Daarna wordt er gekeken naar hoe de situatie dan is en of de maatregelen geholpen hebben. Deze maatregelen gaan in op dinsdag 29 september om 18.00 uur.

Risiconiveaus
De veiligheidsregio’s in Nederland worden sinds twee weken ingedeeld op drie niveaus. “Maar we dreigen achter het virus aan te lopen. En dus komen er landelijke maatregelen om ervoor te zorgen dat de kaart van Nederland niet roodgloeiend gaat kleuren. Het Reproductiegetal R moet terug naar beneden. We doen ons best, maar het virus doet het beter. En dus moeten we nu ingrijpen om erger te voorkomen. We moeten opnieuw onze vrijheden inleveren om ze niet te hoeven kwijtraken,” begint minister De Jonge

Dit allemaal uiteraard om ervoor te zorgen dat de zorg de situatie aan blijft kunnen. Maar ook zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan, dat we kunnen sporten en dat we een borrel kunnen drinken op het terras. Deze maatregelen zijn nodig om alles onder controle te kunnen houden. “Dat hebben we voor een groot deel in eigen hand,” zegt De Jonge. Het effect van deze maatregelen zien we pas over één à twee weken terug. Daarom wordt er dan ook eerst ingezet op maatregelen van drie weken.

Stijging
“Mensen met klachten blijven lang niet altijd thuis,” gaat hij verder. “En dat zijn lang niet alleen jongeren en studenten. Het gaat daarom op dit moment niet goed genoeg. Het virus is al een aantal weken bezig met een gevaarlijke opmars. En dat is niet goed.”

De verwachting is ook dat er over een week ongeveer 5000 besmettingen per dag bij zullen komen. Want hoe meer mensen er besmet zijn, hoe meer mensen er besmet worden. Er zullen dan ruim 400 ic-bedden bezet zijn. “Dat betekent dan andere mensen langer moeten wachten op belangrijke zorg. En een overbelaste zorg raakt ons allemaal.” En dus worden de maatregelen aangescherpt.

Horeca eerder dicht
Zo gaat de horeca eerder dicht. Niet omdat ze zich niet aan de regels houden, maar omdat hier vaker besmettingsclusters te zien zijn. Anderhalve week geleden werd voor de zes risicoregio’s in Nederland bepaald dat om middernacht de deuren dicht moesten. Het licht moest aan en de muziek uit en om 01.00 uur moest iedereen eruit zijn. Nu is dat aangepast.

De horeca moet nu in heel Nederland om 22.00 uur gesloten zijn, vanaf 21.00 uur mag er niemand meer naar binnen. Ook mogen er binnen nog maar maximaal 30 mensen aanwezig zijn. Dit is exclusief personeel. Voor op de terrassen geldt een maximaal aantal gasten van 40.

Stilte langs de lijn
Er mag geen publiek meer aanwezig zijn bij sportwedstrijden. Dit geldt zowel voor de profs als voor de amateurs. Niet omdat de sector het slecht doet, maar omdat dit nodig is om het virus terug te dringen. Het leidt tot veel reisbewegingen en sociale contacten. Sporten in teamverband kan dus gewoon, maar zonder aanmoedigingen. Ook gaan alle sportkantines dicht.

Registratieplicht
Voor alle contactberoepen wordt een registratieplicht ingevoerd. Dit werd eerder al gedaan bij de horeca, maar dat geldt nu dus ook voor alle contactberoepen. Denk bijvoorbeeld aan kappers, schoonheidsspecialisten en tandartsen. Het hoeft allemaal niet heel overdreven. Dit kan heel makkelijk met een schriftje bij de voordeur.

Openbaar vervoer
Binnen het openbaar vervoer verandert ook het een en ander. Zo mogen er geen plezierritjes meer gemaakt worden. Het openbaar wordt dus echt voor mensen die niet anders kunnen. Denk aan studenten en scholieren, maar ook mensen met een cruciale baan. Er mag ook niet meer zomaar gereisd worden naar de risicosteden. Dit zijn Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Minder mensen op bezoek
Bij de laatste afkondiging van de maatregelen werd gezegd dat we niet meer dan 6 mensen thuis mogen ontvangen. Dat wordt nu teruggebracht naar maximaal 3 mensen. Dit is exclusief de mensen binnen het huishouden en kinderen tot en met 12 jaar. Als je ergens naartoe gaat, bijvoorbeeld een restaurant of een museum, dan doe je dat niet met meer dan 4 mensen. Ook dit is exclusief kinderen tot en met 12 jaar.  Dat betekent dat voor 1 huishouden of maximaal 4 personen, exclusief kinderen, een reservering bij een bioscoop of restaurant kan worden gemaakt.

Kleinere groepen
Voor doorstroomlocaties, zoals musea en dierentuinen, wordt per veiligheidsregio berekend hoeveel mensen er binnen mogen zijn. Voor detailhandel geldt het advies om mondkapjes te dragen bij het winkelen. Dit geldt vooral voor de drie grote steden; Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Het dragen van mondkapjes is hier niet verplicht, maar winkeliers mogen wel klanten weigeren als ze geen mondkapje willen dragen

In supermarkten geldt ook weer dat het gebruik van een winkelwagentje verplicht wordt. In veel supermarkten was dit nog steeds het geval, maar lang niet overal meer. Winkelen moet ook nog steeds in je eentje en niet als uitstapje met het hele gezin. Het is de bedoeling dat er twee keer op een dag een speciaal seniorenuurtje georganiseerd wordt. Dit is voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid. Wat die tijdstippen worden is nog niet bekend.

Regels voor buiten
Voor activiteiten buiten, waar geen continue doorstroming van mensen is, geldt een maximum van 40 personen. Dit is inclusief kinderen tot en met 12 jaar en exclusief personeel. Is er buiten wel een continue doorstroming van personen, zoals in dierenparken of op markten, dan geldt er een norm voor het aantal bezoekers per vierkante meter.

Thuiswerken
“Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan,” zegt Rutte. Al sinds het begin van de uitbraak van het virus wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. “Neem je verantwoordelijkheid en regel dit samen. Dus even geen teambuildinguitjes of vergaderingen op locatie.” Werkgevers die toch mensen onnodig naar kantoor halen kunnen worden aangesproken. Het kan zelfs gebeuren dat het bedrijf 14 dagen op slot gaat als ze een brandhaard blijken te zijn.

Uitzonderingen
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel en dat geldt ook voor de nieuwe maatregelen. Zo is er geen maximumaantal mensen voor een uitvaart en werkplekken waar het echt nodig is. Ook geldt de regel niet voor demonstraties, betogingen en religieuze bijeenkomsten.

Er is een uitzondering voor scholen, trainingsinstellingen en de kinderopvang. Het openbaar vervoer en ander personenvervoer, maar geen pleziervervoer zoals rondvaartboten, hebben ook geen maximumaantal mensen. En ook jeugdverenigingen tot 18 jaar zoals de scouting en de luchthavens mogen een onbeperkt aantal mensen ontvangen.

Basismaatregelen
Uiteraard blijven ook de basismaatregelen van kracht. Dus houd afstand tot andere mensen en vermijd drukke plekken. Heb je gezondheidsklachten? Blijf dan zoveel mogelijk thuis. Vraag bijvoorbeeld anderen om boodschappen voor je te doen. Niezen en hoesten doen we in de elleboog, was je handen en gebruik papieren zakdoekjes die je na gebruik weg kunt gooien.

Heb je corona-achtige klachten? Laat je dan testen. Wacht je test en de uitslag af in quarantaine. Is iemand in jouw huishouden positief getest op het virus? Blijf dan ook thuis. Ben je in contact geweest met iemand die positief is getest op het virus? Blijf dan thuis.

Oproep
Uiteraard sluit premier Rutte ook deze persconferentie af met een oproep. “Regels werken alleen als iedereen ze naleeft. Iedereen heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. Als je een eigen winkel hebt, moet je het naleven van de regels mogelijk maken. Als klant moet je je eraan houden. Het is vervolgens aan de burgemeesters, politie en BOA’s om in te grijpen als dat nodig is. Daar zullen ze niet terughoudend in zijn. Maar wij moeten ervoor zorgen dat dit niet nodig is,” zegt hij.

Als deze maatregelen niet werken, dan gaan we toch weer terug naar de oude situatie.

Met dank aan Sam Fish Goeree-verflakke.nieuws

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen