Zwembad, bios en bieb gaan waarschijnlijk snel weer open

Foto: Pixabay

Nederlanders kunnen binnen afzienbare tijd weer naar zwembad, museum, theater, bioscoop, bordeel, pretpark of dierentuin. Die locaties waren vorige week voor veertien dagen gesloten vanwege het hoge aantal nieuwe coronagevallen. “Maar we kunnen met een gerust hart zeggen dat die maatregelen niet langer dan twee weken nodig zijn. We kunnen het houden bij twee weken, zoals beoogd was”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Voor een verdere versoepeling is het vooralsnog te vroeg, zegt Kuipers. Eerst moet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) berekenen “waar de cijfers naartoe gaan” en wat het gevolg van het intrekken van een regel kan zijn. Het betekent dat de beperkingen van 13 oktober voorlopig van kracht blijven. Toen besloot het kabinet onder meer om de horeca te sluiten en veel sportcompetities stil te leggen.

Het aantal mensen bij wie het coronavirus wordt vastgesteld, daalt de laatste dagen snel. Ziekenhuizen zien bovendien meer patiënten vertrekken dan binnenkomen. “Zo’n 4700 positieve tests afgelopen etmaal, dat is beduidend lager dan het eerder was, maar het is aanzienlijk meer dan in augustus.”

Het aantal nieuwe coronagevallen is maandag met bijna 1000 gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4709 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 5696 nieuwe gevallen. Dat betekent een afname van 987 in het afgelopen etmaal. Het waren er aanvankelijk 5703 tussen zaterdagochtend en zondagochtend, maar dat is maandag bijgesteld.

Sinds vorige week maandag was elke dag sprake van een daling van het aantal nieuwe gevallen, behalve op vrijdag. Toen meldde het RIVM een stijging van een kleine 300. In totaal zijn er in de afgelopen zeven dagen ruim 46.700 positieve tests gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn er bijna 415.000 Nederlanders positief getest.

Afgelopen etmaal zijn 40 sterfgevallen gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Die informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend waren 44 sterfgevallen gemeld.

In de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond registreerde het RIVM het afgelopen etmaal de meeste positieve tests, in totaal 618. Midden- en West-Brabant telde 382 nieuwe gevallen, gevolgd door Utrecht (314). De regio’s Kennemerland en Haaglanden registreerden respectievelijk 300 en 286 nieuwe besmettingen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen