Met Elkaar terug bij Die Heygrave en neemt afscheid van Sander Pieters

Mee doen en er bij horen, door ontmoeting samen activiteiten beleven en deelnemen. Een huiskamer in de wijk. Laagdrempelig, gastvrij maar ook ondernemend. Na de zomerstop en de maatregelen rondom het corona virus zijn wij na enkele omzwervingen via “De Korf” en “De Mand” in oktober 2020 weer terug op ons vertrouwde stek in de kantine van het zwembad “Die Heygrave” in Vlijmen.

Fijn om hier weer corona-proof gasten te kunnen ontvangen, ondanks de maatregelen rondom het virus voelen de deelnemers en de vrijwilligers zich hier als een vis in het water. Was het voor corona zo dat we gasten konden ontvangen van 10:00uur tot 16:00uur en hen een maaltijd konden presenteren is het nu dat we open zijn van 10:00uur tot 14:00uur, maaltijden serveren is als gevolg van de door het RIVM  opgestelde regelgeving niet mogelijk maar een lichte lunch behoort wel tot de mogelijkheden. Het mooie van de activiteiten in “Die Heygrave” is dat die geheel worden gerund door vrijwilligers, die sinds december 2020 onder de bezielende leiding opereren van sociaal werkster Julia -verbonden aan Contour de Twern-, hun kwaliteiten en talenten aanwenden om het onze gasten naar hun zin te maken.
Binnen deze dagbesteding bestaat de mogelijkheid om onder het genot van een kopje koffie of thee met elkaar van gedachten te wisselen over alledaagse dingen maar ook inhoudelijke gesprekken over wat ons als mens bezighouden maken deel uit van de dagbesteding.

Normaal is het mogelijk om naast dit soort communicaties ook te kaarten, te sjoelen en andere spelvormen te bedrijven, voor de creatieve deelnemers is er de mogelijkheid om ook hier invulling aan te geven. Door de huidige maatregelen zijn we enigszins beperkt in het doen van activiteiten maar gezien het enthousiasme van de deelnemers staat dit hen niet in de weg om op maandag en/of woensdag de “rit” naar de dagbesteding te ondernemen.

Net zoals er onder de deelnemers talenten zijn is het zo dat deze bij de vrijwilligers ook in ruime mate aanwezig zijn. José, Inne en Meggie steken hun kwaliteiten als koks niet onder stoelen of banken, in voorkomende gevallen is daar Judith om hen waar nodig te ondersteunen in het voorbereiden van de maaltijden, Bert is er is om sommige deelnemers op te halen en weg te brengen, ook vervult hij de taak van het boodschappen doen en daarnaast is hij als chef afwasmachine de “baas” in de afwaskeuken sturende elementen gaat hij ook niet uit de weg, Tonnie is sinds korte tijd -na een overstap vanuit de Korf- als vrijwilliger toegetreden aan het huidige team hij is al vroeg in de weer om koffie te zetten de tafels in te richten en is een geweldige actieve kracht voor het doen van alle voorkomende werkzaamheden, Ingeborg is onze “bezigheidstherapeute” die met haar niet aflatende inzet onze deelnemers activeert om de onder hen (verborgen) talenten vorm te geven, dan zijn er nog Corry, Gemma en Dorien -die allen door persoonlijke omstandigheden even buiten beeld zijn- om algemene zorgende en helpende taken te verrichten, ook ben ik er zelf mijn taak is om daar waar nodig -in de ruimste zin van het woord- mijn diensten aan te bieden en kan “Met Elkaar” van mijn kwaliteiten als schrijver en promotor gebruik maken. Ook hebben wij de mogelijkheid om stagiaires de gelegenheid te bieden hun kwaliteiten te ontwikkelen en hen zo de kans te bieden aan zichzelf en studiegenoten te laten zien/ervaren dat het begeleiden/deelnemen aan dagbesteding voor ouderen niet saai hoeft te zijn.

Dat we ondanks de huidige regelgevingen toch in staat zijn om onze deelnemers fijne momenten te laten ervaren getuige het feit dat er onlangs een Sint Nicolaasviering en een goed bezochte Kerstviering heeft mogen plaatsvinden. Ook zijn er op 24 en 25 december door de vrijwilligers bereide maaltijden en pakketten rondgebracht in de Gemeente Heusden. Op maar liefst 55 adressen in de gemeente Heusden werden complete kerstdiners/-pakketten aangeleverd. (Broodjes met kruidenboter, heuse eigen getrokken “zondagse”-soep, hors-d’ouvre met vis en vlees , een sapje, bonbon voor bij de koffie, inclusief een kerstster, servies en bestek, placemat en servet enz.enz.  Gratis thuisbezorgd en de vaat  werd weer opgehaald). In totaal hebben circa 110 inwoners van Heusden zodoende een nèt iets andere Kerst mogen beleven als ze hadden bedacht. Dank aan de sponsors, begunstigers en gemeente voor hun bijdrage.

Op 13 januari 2021 was er het afscheid van Sander Pieters -onder zijn leiding zijn diverse activiteiten ontwikkeld en heeft de dagbesteding een goede plaats op de kaart gekregen- plaatsgevonden. Velen, zowel deelnemers van de dagbesteding maar ook vrijwilligers waren daarbij aanwezig, Sander zal worden opgevolgd door Julia. Als u na het lezen van dit artikeltje denkt die dagbesteding is -als deelnemer of vrijwilliger- wel iets voor mij laat u niet weerhouden en kom geheel vrijblijvend op maandag of woensdag tussen 10:00-14:00uur eens binnenlopen, het is niet aan leeftijd gebonden. Bent u slecht ter been, wat vergeetachtig, of zijn er andere zaken waardoor u soms wat minder goed uit de voeten kunt?, Met Elkaar is er op gericht zo veel mogelijk mensen op een goede en leuke manier elkaar te ontmoeten, maar ook hun (vaak verborgen) talenten vorm te geven.

U kunt ook het Internet raadplegen ga hiervoor naar: Met Elkaar in Vlijmen, Drunen, Haarsteeg en Oudheusden.

Namens “MetElkaar”                                                                                                                                                                                                                              ir. J.M.J.M. (Michel) Omtzigt                                                                                                                                                                                                                    Vrijwilliger Met Elkaar

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen