Boek: Verleden en Heden van het Land van Heusden

Foto: HKK Onsenoort

Een nieuw boek van Heemkundekring Onsenoort over de historie van het land van Heusden. Het boek kreeg de titel mee “Het Land van Heusden in kaart en beeld gezet”.  Een beeldverhaal  geschreven uit het verleden met veel historische topografische kaarten, foto’s en afbeeldingen, en geschreven in het heden van wat er nog van is terug te vinden. Natuurlijk er is veel verdwenen, de tijd heeft niet stil gestaan.

Toch is er nog veel historie terug te vinden in het gebied van het Land van Heusden, globaal de huidige gemeente Heusden. Denk maar eens aan de vele kastelen die hier hebben gestaan. Vanwaar dit nieuwe boek van de heemkundekring. Al bijna 70 jaar laat de heemkundekring het periodiek Met Gansen Trou verschijnen. Tienduizenden pagina’s heemkunde. Van deze kennis is in dit boek gretig gebruik gemaakt en dan vooral uit de periode 1952 tot 1980. Uit deze tijdsspanne zijn in het boek 59 heemkundige onderwerpen uitgelicht en opnieuw beschreven in zovele hoofdstukken en voorzien van historische topografische kaarten, nieuwe afbeeldingen en verrijkt met de kennis van nu. Zonder de toenmalige heemkundigen te kort te doen, maar de mogelijkheden zo’n 60-70 jaar geleden waren nu eenmaal beperkter dan nu. En gelukkig is er nog veel wat herinnert aan het verleden, al wordt het wel steeds minder. Aan bod komen onderwerpen als; De Naakten Hoek en het Mijntje, De gehuchten in de Drunense Duinen,  de Stelling van Heusden met haar fortificaties, ’t Huis of kasteel van Herpt, Het Drunens Loopke, de militaire inundatiedijken, dijkdoorbraken  etc. Ieder hoofdstuk bestaat uit 4 tot 6 pagina’s met veel afbeeldingen, meest in kleur en een korte historische beschrijving zonder compleet te hoeven zijn. Het boek had ook de titel “van Verleden naar Heden” kunnen hebben. Het boek heeft een harde kaft op A4 formaat en telt 250 pagina’s met een voorwoord van Anton van der Lee, voorzitter van de Heemkundekring van 1976 tot en met 1999. Het boek is geschreven door Gien van Wijk, bestuurslid van Heemkundekring Onsenoort en auteur van onder andere de boeken: Willy van den Berk en het schaatsdorp Haarsteeg; Van Baardwijkse Overlaat tot Drongelens Kanaal; Uit de as herrezen;  Van Karrenspoor naar Maasroute en 75 jaar bevrijding en wederopbouw.

Het boek kost bij voorinschrijving EUR 21,50. Excl. eventuele verzendkosten buiten de gemeente Heusden. Voorinschrijving is mogelijk door een mail te sturen naar bestuur@hkkonsenoort onder vermelding van:  “Boek Land van Heusden” en vergeet niet uw naam en adres in de mail te vermelden. Een briefje naar Secretariaat HKK Onsenoort, Abdijlaan 6b Nieuwkuijk kan ook. Ook hier in vermelden: “Boek Land van Heusden” en uw naam en adres. Binnen de gemeente Heusden krijgt u het boek thuis bezorgd, buiten de gemeente Heusden wordt het opgestuurd en worden verzendkosten gerekend. De termijn van voorinschrijving vervalt zodra het boek op 1 maart daadwerkelijk op de markt komt en in de boekwinkels ligt.

Het boek kost na de voorinschrijving EUR 23,50. Na 1 maart kunt u het boek ook bestellen via de webwinkel van Heemkundekring Onsenoort. Website www.hkkonsenoort.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen