Oproep: Honden aan de lijn in Loonse en Drunense Duinen

Foto: Pixabay

Boswachter Jan van de Loonse en Drunense duinen doet een oproep om honden goed aan de lijn te houden. Dit prachtige natuurgebied is op dit moment een ware kraamkamer en dat gaat niet samen met loslopende honden. Deze week werd het eerste dassenjong bij een burcht gefilmd en ook het eerste reekalfje van dit jaar is gespot.

De natuur is daarom gebaat bij rust. Want ook al heeft de hond geen kwade bedoelingen, dan kan contact met het jonge grut al fataal zijn. Wanneer een hond aan een reekalfje snuffelt, laat hij zijn geur achter. Daardoor kan de moederree haar kalf verstoten.

Honden kunnen voor problemen zorgen in de natuur. Ze kunnen wilde dieren opjagen en aanvallen. Sommige wandelaars en fietsers vinden het niet prettig als honden loslopen. Daarom moeten honden aan de lijn in de meeste van onze natuurgebieden.

Belangrijker nog is dat alle honden een jachtinstinct hebben. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden, ook als ze niets doen. Herten, reeën, wilde zwijnen, hazen, dassen en andere dieren slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen door een hond. Soms lopen ze zich letterlijk dood op autowegen of tegen prikkeldraad. Honden bijten ieder jaar meerdere reeën dood. Als weidevogels vluchten voor honden, zijn de eieren of jonge kuikens een gemakkelijke prooi voor roofdieren.

Bron: HTR/Natuurmonumenten

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen