Nieuwkuijkse veteraan loopt de Sunsetmarch

Foto: Michel Omtzigt

Michel Omtzigt uit Nieuwkuijk liep op 4 augustus voor de 5e keer de Sunsetmarch. De Sunsetmarch is een eerbetoon aan en dagelijkse herdenking van de geallieerde militairen die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Hij vertelt zijn verhaal over deze dag.

“Het is 4 augustus 2021, vandaag liep ik voor de 5e keer de Sunsetmarch.  Sinds najaar 2014 loopt dagelijks een “veteraan van dag” de brug -De Oversteek in Nijmegen- over in hetzelfde tempo waarin 48 lichtmasten om beurten twee aan twee aanflitsen. Dit gebaar is een hommage aan de 48 geallieerde soldaten die tijdens hun oversteek van de zuidelijke rivier over naar de overkant het leven lieten.

In de warme kleuren van een ondergaande zomerzon , of in het schemerlicht van een heldere winterdag, zelfs bij onweer en donderslag, spant de elegante verkeersbrug fier haar vredig witte boog over dit tafereel. De veteraan die -wel of niet vergezeld van mede ”overstekers”- de Sunset March aflegt, brengt beneden aan de oever, bij het monument voor de gevallen, een “Plaats rust, in de houding sta, breng ere groet, rust rust” waarna hij iedereen bedankt voor hun komst en sluit hiermee de “oversteek” af. 2016 las ik een artikeltje in een weekblad wat binnenkwam bij mijn vriendin die in Nijmegen woont. Direct was mijn aandacht getrokken en op 4 augustus 2016 liep ik voornoemde mars voor de eerste keer. Waarom 4 augustus, wel hier kan ik duidelijk in zijn, mijn in 2015 overleden echtgenote Ans Kroot was zeer begaan met veteranen, waarvan ik er zelf ook een ben, naast diverse verkennende missies waren het de operationele missies in 2006, 2007 en 2015 die mij tot veteraan maakte.

Het waren uitzendingen die ik niet opnieuw wil doen maar het heeft mij gemaakt tot de persoon die ik nu ben, iets waar ik trots op ben. Vandaag was het bijzonder immers ik heb de mars gelopen met een legeraalmoezenier die zelf nu ook buiten dienst is maar net als ik de status veteraan draagt. Het was deze keer bijzonder immers eerdere malen was het niet mogelijk om met meerdere de “Oversteek” te maken met als reden de maatregelen rondom het corona virus. Naast de deelname van genoemde legeraalmoezenier was het fijn om deze keer met maar liefst 22 personen de mars te lopen.

Het is traditie dat ik hem op 4 augustus loop. Nu het weer kan en eerder -voor de coronacrisis- lopen er met regelmaat wandelaars mee. Aan de overkant of vooraf horen ze dan van de veteraan (vaak helemaal niet oud) bijzonderheden over de Sunset March. Zo is er eigenlijk één gesneuvelde soldaat meer. Die overleefde zwaargewond de oversteek, maar stierf korte tijd later in het ziekenhuis, ver verwijderd van zijn vaderland.

Voor dit 49e slachtoffer flitst als laatste het heldere licht onder de brugpijlers aan.  Zelf zou ik het erg fijn vinden dat u na het lezen van dit artikeltje -mogelijk- geïnspireerd geraakt wordt om ook eens aan deze mars deel te nemen. Door deelname laat u zien dat u betrokken bent met onze bevrijders en de veteranen die voor de vrijheid van ons land en andere landen vechten en/of gevochten hebben. Graag tot een komende keer. Informatie kunt u vinden via google op:  sunset march Nijmegen”

Zie ook  MG_20210805_0005

J.M.J.M (Michel) Omtzigt Veteraan van de dag                                                                                                                                                                                      Kapitein der Genie BD 101GNBAT Wezep

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen