Honsoirde start nieuwe seizoen met een Rot-middag

Foto: Dimph Vos

‘Een Rot-middag, wat is dát nou!’ vroeg een bezoekster enigszins verbijsterd toen ze de stand van de Cultuurtoren Honsoirde naderde, afgelopen zondag 7 augustus tijdens de groots opgezette open dag van de Seniorenschool.

Ter geruststelling van haar: zanger, songsmid en liedvertaler JAN ROT doet op een ROT-MIDDAG wat hij het liefste doet: alleen met gitaar, piano en een iPad vol teksten, zingt en vertelt hij wat op dat moment opkomt, bij zichzelf of bij zijn publiek. Dat kunnen nieuwe liedjes zijn, maar ook nummers uit de jaren 60 of 70. De Rot-middag is een van de ruim dertig evenementen die Honsoirde dit nieuwe culturele jaar voor de cultuurliefhebber in petto heeft.

Seniorenschool – feestdag
Er heerste een feestelijke stemming zondag rondom de thuishaven van de Cultuurtoren Honsoirde op het terrein van Mariënkroon in Nieuwkuijk. Geen wonder, want het bestuur van de Seniorenschool Heusden had alles uit de kast gehaald om zijn bezoekers niet alleen te informeren over het scholingsaanbod, maar ook om ze een aangename dag te bezorgen. Een groot aantal standhouders, waaronder creativiteitscentrum De Ark, Bijeen, Groei en Bloei, Heemkundekring, Vincentius, Vrouwen van nu, de Zonnebloem en nog vele, vele andere, maakte maar weer eens zichtbaar hoe het vrijwilligerswerk, het verenigingsleven en de belangstelling voor culturele en creatieve evenementen en activiteiten in de gemeente Heusden leeft.

Cultuurhonger stillen
Er valt dus weer heel wat te genieten dit jaar in de gemeente Heusden en dat is maar goed ook, want we hebben met zijn allen een ware cultuurhonger ontwikkeld door de ongevraagde maar logische covid-maatregelen. Juist daarom zetten alle culturele en creatieve centra hun beste beentje voor: op allerlei niveaus, tussen stichtingen en verenigingen, is er steeds meer sprake van een vorm van samenwerking. Geen concurrentie dus, want elke vereniging en stichting houdt haar oprichtingsdoel scherp voor ogen: iedereen die dat wil moet de kans de kans krijgen contacten te leggen, uit te gaan, cursussen of workshops te volgen, kunst te maken en te bewonderen, exposities te bezoeken, van muziek te genieten en lezingen bij te wonen.

Aanbod cultuurtoren Honsoirde
Wat dat laatste betreft heeft de cultuurtoren Honsoirde vanaf 10 september weer heel wat te bieden. Dankzij de geheel vernieuwde website www.honsoirde.nl kan elke belangstellende alvast keuzes maken uit het ruime aanbod van cursussen, kunst, lezingen en muziek. De kapel van het Abdijcomplex leent zich perfect voor een muzikale invulling. Honsoirde organiseert daar door het jaar heen op zondagmiddagen diverse klassieke concerten, zang en instrumentaal in verschillende samenstellingen.

De buitenexpositie Verbeelding in Steen rondom de cultuurtoren is het gehele jaar te bezichtigen. En vanaf 12 september t/m 3 oktober kan de liefhebber van bijzondere objecten en schilderstukken elke zondagmiddag zijn ogen de kost geven tijdens de expositie van René Klarenaar en Laurens Bosman: Van waarneming naar verbeelding. Waar ligt uw grens? Twee kunstenaars, zo verschillend en toch ook weer zo elkaar aanvullend. Een bijzondere ervaring.

De uitgestelde cursus van Thieu Kuys ‘Democratie en vrijheid’ kan eindelijk weer: vanaf 10 september gedurende vier vrijdagmiddagen kan de cursist proberen om samen met de cursusleider sommige begrippen scherper te krijgen. Zoals ‘Met vrijheid lijken we niet te willen zeggen dat iedereen altijd kan doen wat hij of zij wil.’ En ‘Met democratie bedoelen we niet “de meerderheid beslist”, want we vinden dat de meerderheid ook rekening moet houden met de minderheid.’

Ook de prikkelende lezing van Nadia Bouras over Marokkanen in Nederland: een halve eeuw migratie en integratie op donderdag 23 september is het bijwonen meer dan waard. Er is, kortom, in en rondom de Cultuurtoren Honsoirde weer veel reuring en vooral kunstzinnige gezelligheid.

Verlies en dreigende eenzaamheid
Tot slot nog even een ander geluid. Een van de bezoekers vertelde dat haar goede vriendin was overleden, met wie ze activiteiten en evenementen bezocht. Dus ja, nu zag ze op tegen de zondagen waarop ze in het verleden verheugde. De kunst van hulp vragen verstaat ze (nog?) niet, zei ze, want was zij het niet altijd die anderen hulp bood? En, zo zag uw verslaggever, achter een rollator kom je in je eentje niet zo ver.

Voor haar en de vele andere mensen die door het verlies van een dierbare zo veel moeten missen, is de merkcampagne van de KRO/NCRV uit 2018 zo gek nog niet: Laten we wat meer naar elkaar omkijken. Anders gezegd: er is altijd wel plaats voor nog iemand bij u in de auto. Toch?  En nog anders: Als Mohammed niet naar de berg komt, dan moet de berg maar naar Mohammed.

Tekst en foto’s: Dimph Vos

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen