Monumenten in Heusden: De Republiek, Hoogstraat 4, Heusden

Foto: Ad Hartjes

Een 17e eeuws rijk versierde gevel van rode en gele baksteen in de bouwstijl van het maniërisme of laat-renaissance is Rijksmonument 22055. Het is een van de meest beeldbepalende panden in Heusden.

Een vroeg 17e eeuws huis met een gevel van gele baksteen aangevuld met rode baksteen voor de versieringen. De gevel is op vlucht gebouwd en helt 71 cm over. Het op vlucht bouwen is bedoeld om te voorkomen dat regenwater langs de muur naar beneden loopt. Het trapachtige bovengedeelte van de gevel wordt begrensd door uitzwenkende rollagen, afgewisseld met pilasters. Boven de derde verdieping is een bouwdeel met uitzwenkende rollagen met in het midden een toppilaster met een smeedijzeren anker.  Bovenop dit toppilaster is een topbekroning met een bolvormig ornament of piron met punt. Onder het pilaster een ondersteunende kraagsteen met een ‘kopje’. De gevel van de derde verdieping is begrensd door uitzwenkende rollagen die uitlopen in een naar buiten gekrulde voluut van natuursteen.

De gevel van de tweede verdieping is begrensd door pilasters en door uitzwenkende rollagen die uitlopen in een naar binnen gekrulde voluut, uitgevoerd in baksteen.

Alle vensters zijn kruisvensters. In het ondergedeelte zijn er draairamen en in het bovengedeelten glas-in-loodramen. Op de kozijnen zijn in het bovengedeelte horizontaal roodkoperen windstangen bevestigd waaraan de glas-in-loodramen met bindlood bevestigd zijn. Boven alle vensters zijn er overkragende korfboogvormige tooglijsten met in de boogvelden fraaie metselmozaïeken met stenen en terracotta delen. De boogvelden zijn  verschillend gedetailleerd. De tooglijsten hebben in het midden een sluitsteen en aan de uiteinden een aanzetsteen als ornament in de vorm van een ‘kopje’. Per verdieping zijn er natuurstenen waterlijsten of cordonbanden, waarboven de vensters zijn geplaatst. Het pand heeft dertien fraai gesmede krulankers in verschillende vormen en grootte. De ingang bevindt zich in een toegevoegd, vroeg 19e eeuwse zijbouw. De deur en haar omlijsting is rijk versierd in de zogenaamde empirestijl. Boven de deur staat de tekst: DE REPUBLIEK.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties