DMP wil betere trottoirs, vlakke straten en fraaier groen

Foto: Gemeente Heusden

Op de raadsagenda van 28 september stond het beleidsplan Integraal Beheer Openbare Ruimte. In dat plan is inzichtelijk gemaakt hoe in Heusden het beheer en onderhoud geregeld gaat worden van alles wat je buiten tegenkomt aan straten, groen, banken, prullenbakken, verkeers- en straatnaamborden en bijvoorbeeld speeltoestellen. Maar ook hoe vaak wordt gemaaid of hoe de gladheidbestrijding is georganiseerd. Op welk niveau al dat onderhoud kan worden uitgevoerd is uiteraard vooral afhankelijk van het hiervoor beschikbare geld in de begroting. DMP-raadslid Ivan van Hemert hield hiervoor een warm pleidooi.

DMP vraagt al jaren om extra aandacht en geld voor de vooral technische en veilige, maar ook esthetische verbetering van de openbare ruimte. Concreet hierin het onderhoud en vernieuwing van straatwerk van alle langzaamverkeersvoorzieningen zoals trottoirs, fietspaden, maar zeker ook de straten in al onze kernen. Daarnaast is de rolstoelvriendelijkheid naar de mening van DMP nauwelijks vooruit gegaan. We worden gemiddeld ouder, maar blijven niet altijd evenredig mobiel. Er is behoefte aan zogenaamde rolstoelvriendelijke stoepen en een vlakke straatvloer en de behoefte aan meervoudig gebruik van de straat is groter dan in het verleden, aldus Van Hemert. Ook niet ongenoemd bleef de huidige magere kwaliteit van het openbare groen en het onderhoudsniveau hiervan.

De afgelopen jaren hanteerde de gemeente voor het buitenonderhoud de kwalificatie ‘heel en veilig’ als criterium. Daar wordt nu gelukkig vanaf gestapt en daarbij vindt DMP dat de buitenruimte veiliger en beter moet en het groen fraaier en fleuriger kan. Zowel in het coalitieprogramma als ook tijdens de laatste behandeling van de voorjaarsnota heeft DMP aandacht gevraagd voor noodzakelijke verbeteringen en om de gemeente Heusden voor te bereiden op flinke investeringen voor het nodige wegenonderhoud. DMP had daarvoor graag een completer plan gezien.

In deze raadsperiode is het onderhoudsbudget al een keer met € 500.000 verhoogd. Nu blijk dat dit bedrag deels op gaat aan het in stand houden dan wel op niveau brengen tot het huidige onderhoudsniveau. Maar DMP wil juist een inhaalslag naar een hoger niveau in de centra en woonkernen binnen de gemeente Heusden. En omdat alleen erover praten niet helpt wil DMP dat wordt gezocht naar meer financiële ruimte binnen de komende begrotingen. Tijdens de begrotingsvergadering zullen we hier op terug komen. Tot slot hoopt DMP de resultaten met eigen ogen te kunnen zien, maar willen we toch in 2023 al een eerste evaluatie van dit beleidsplan. Daar kon het college zich in vinden.

Bron: DMP Heusden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen