Generatiegezond.nl is live!

Foto: Pixabay

GGD Hart voor Brabant wil graag weten hoe het met jongeren in de regio gaat. Met het innovatieproject ‘Generatie Gezond’ experimenteert GGD met een nieuwe manier om jongeren te bereiken via de socials. Hiervoor is een kortere en makkelijkere vragenlijst ontwikkeld op www.generatiegezond.nl. Daarnaast wil men de mentale gezondheid van jongvolwassenen in de regio Hart voor Brabant in beeld brengen.

De pilot ‘Generatie Gezond’ loopt vanaf eind november 2021 tot begin januari 2022. Dit project is een samenwerking tussen de GGD Hart voor Brabant, Reinier van Arkel en de Universiteit Utrecht.

Nieuwe manieren om de gezondheid van inwoners in beeld te brengen
Het is de wettelijke taak van onze GGD om de gezondheidssituatie van inwoners in beeld te brengen. Dat doen we met behulp van online vragenlijsten. Inwoners krijgen een brief met een link naar een vragenlijst thuisgestuurd. Het aantal mensen dat de vragenlijst invult, neemt helaas af. Met het project ‘Generatie Gezond’ onderzoeken we de mogelijkheden om op een andere manier de gezondheid van inwoners te monitoren.

“We richten ons hierbij op de mentale gezondheid van jongeren tussen de 16 en 25 jaar. En dat is niet voor niets. Steeds meer jongvolwassenen hebben last van psychische problemen zoals een depressie, burn-out en angststoornissen. Een greep uit een paar krantenkoppen van het derde kwartaal 2021: “Mentale gezondheid jongvolwassenen in eerste helft 2021 op dieptepunt volgens CBS”, “Nederland luidt de noodklok voor mentale gezondheid jongeren” en “Kwart van de jongvolwassenen psychisch ongezond”. Uit onze eigen gezondheidsmonitor blijkt de laatste jaren dat steeds meer jongvolwassenen risico lopen op een angststoornis of depressie”

Werving via social media én kortere, aansprekende vragenlijsten
Om te zorgen dat meer jongvolwassenen de vragenlijst invullen, werven we jongvolwassenen online via advertenties op sociale media. Denk daarbij aan Instagram en Facebook. Een win actie maakt het extra aantrekkelijk om de vragenlijst in te vullen.

Ook de vragenlijst is aangepast. Waar de gezondheidsmonitors van de GGD’s vaak lang en gedetailleerd zijn, zijn de vragen bij Generatie Gezond eenvoudig en is de vragenlijst kort. Je geeft snel en eenvoudig antwoord door op het ‘kruisje ‘of ‘vinkje’ te ‘tappen’. Bovendien ziet de vragenlijst er aantrekkelijker uit door passende animaties en sprekende kleuren.

Heb jij in jouw netwerk (veel) jongvolwassenen in de leeftijd 16-25 jaar?
Help mee een hogere respons te halen door www.generatiegezond.nl te delen!

Meer weten over ‘Generatie Gezond’?
Kijk op www.generatiegezond.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen