Monumenten in Heusden: Meliestraat 24 Vlijmen

Foto: Ad Hartjes

Het herenhuis Meliestraat 24, Rijksmonument 517324, is in 1887 gebouwd door Baudewijn van Hest in een bouwstijl die eclecticisme wordt genoemd. Het is een bouwstijl waarbij architecten het beste van vroegere bouwstijlen combineren naar een nieuw geheel. Het peil van de begane grond is 1,5 meter boven het straatpeil.

Door deze hoge ligging is een natuurstenen bordes met 5 traptreden gerealiseerd. Voor het bordes staan twee hardstenen balusters. Langs de trap staan aan beide zijden smeedijzeren trapleuningen.

Het woonhuis is eenlaags en heeft een zadeldak, bedekt met blauw gesmoorde terracotta dakpannen van het type kruispan. Bij een kruispan is het bolvormige ornament opvallend, waardoor de overgangen van de pannenrijen een unieke vormgeving krijgen. Aan de voorzijde een dakkapel met een ovaal dakraam van het type ‘œil-de-bœuf’, ook wel ossenoog genoemd. De omlijsting van het raam is uit vlak zink vervaardigd. Het heeft een weelderige uitstraling met een drukke versiering. Links en rechts zijn er leeuwenkoppen. Boven op het raam is een bekervormige piron aangebracht.

Onder de houten bakgoot is een hoge gepleisterde kroonlijst met fijne ornamentiek, rijk versierd met voluutconsoles met festoenen of guirlandes. De console is het vooruitspringend constructiedeel aan de kroonlijst, hier ter ondersteuning van de bakgoot. Een voluut is een krul- of spiraalvormige versiering. Een festoen of guirlande is een versiering met fruit, bladeren en/of bloemen. De rechthoekige en versierde vlakken tussen de consoles zijn cassetten.

De gevel is gemaakt van rode bakstenen en gemetseld in zogenaamd kruisverband. Hoeklisenen, oftewel kolomvormige uitspringingen van de gevel, accentueren de hoeken van het pand. In het midden van de gevel is een risaliet of gevelvoorsprong. Dat is het gedeelte van de gevel dat over de volle hoogte naar voren uitspringt. Een risaliet in het midden van de gevel is een middenrisaliet, waarin de voordeur is geplaatst. De gevel is met haar vier ramen en een voordeur op te delen in vijf delen, traveeën genaamd. De vensters zijn van het type schuifraam. De ramen zijn omlijst met gestucte ornamenten. De toegevoegde elementen boven de ramen worden kuiven genoemd, zijn rijk versierd met florale elementen en met in het midden de afbeelding van een aapje. De elementen zijn seriematig vervaardigd uit een cementmengsel.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen