Dylano (12) ging de uitdaging met de groten aan

Sinds vorig jaar februari verschijnt in het maandelijkse digitale Plekbord van heemkundekring Onsenoort de nieuwe rubriek “De Uitdaging”. Hobby- en beroepsfotografen maken fotoseries van een natuurgebied(je) in ons heemgebied. Natuur, zo noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving. De foto’s laten zien hoe mooi die natuur ook is.

Tot nu toe verschenen: landgoed Steenenburg, de Nieuwkuijkse Wiel, de Haarsteegse Wiel, het Engelenmeer, de Roeivijver, het Drongelens Kanaal, de Elshoutse Zeedijk, de Afgraving/Baardwijkse Overlaat en de Drunense Duinen.

Dylano van de Wiel is met recht zo trots als een pauw.
Leergierig als hij is, wilde Dylano vorig jaar weten waarom zijn oma zo druk aan het schrijven was. Oma: “Zestig jaar geleden is hier in de gemeente Heusden veel van de voor mensen zo waardevolle natuur verdwenen. Meedogenloos verwijderd. Ik wil dat verhaal vertellen en de overgebleven natuur zo ook beschermen.”. Toen Dylano het resultaat in de boekwinkel zag liggen, riep hij: “Dat wil ik ook: hierover publiceren!”. Uiteraard in de hoop dat heel veel mensen dan zijn werk -op tv of in de krant- zouden gaan lezen/bekijken. Hij droomde hierbij echt groot. In ‘De Uitdaging’ zag hij zijn kans schoon om daadwerkelijk te gaan ‘publiceren’ en daarom nam hij -met oma Tonny van de Wiel- de uitdaging voor december aan. Zijn uitgangspunt was om met de foto’s volwassenen te laten zien hoe de jeugd de natuur ziet en beleeft.

Gretig ging Dylano op pad. Twee camera’s om zijn nek en de toebehoren in zijn rugtas. Oma Tonny droeg slechts haar mobieltje met camerafunctie, verschil moet er namelijk wel wezen. Geen enkele mogelijkheid om de Drunense Duinen door jeugdige ogen te laten zien, lieten ze onbenut. Met verve klommen ze voor het ‘vogelperspectief’ in bomen, voor het ‘kikkerperspectief’ lagen ze plat op hun buik. Ze kropen ook op hun knieën in het rond op zoek naar de kleinste details of lagen op hun rug in het zand voor de takken hoog in de bomen. Wel moest Dylano zijn oma regelmatig helpen met een kontje of een handje om omhoog (of omlaag) te komen. Maar wat hadden ze daarbij een plezier. En Tonny voelde zich weer kind met haar kleinkind. Het kind wat zij zich herinnerde uit haar jeugdjaren, want zij groeide bij en in diezelfde duinen op. Het werd een ervaring om nooit meer te vergeten! Hun motto voor de uitdaging ‘Beleef eens samen de natuur!’ dubbel en dwars waardig. Maar bovenal leverde het prachtige foto’s op. Dylano is zo trots als een pauw op het eindresultaat. En dat mag ook want zijn foto’s doen beslist niet onder bij die van de volwassen (beroeps)fotografen.

Ben jij iemand die een uitdaging aangaat of meestal niet?
Die voorkeur wordt al vroeg in het leven bepaalt. Kinderen worden bijvoorbeeld aangemoedigd en vrijgelaten om de wereld te ontdekken inclusief de bijbehorende mislukkingen en gevaren. Aan de andere kant heb je ook kinderen tegen wie maar al te vaak is gezegd: “dat is toch niets voor jou.” “Doe maar niet, want er kleven zoveel risico’s aan.” of “dat kan jij toch (nog) niet.” Het is overigens zelden de bedoeling daarmee te kleineren, maar eerder om te beschermen. Dit kan er echter wel voor zorgen dat je belemmert wordt in wie je wilt zijn. Beroepsmatig inspireerde Tonny al vele mensen (on)mogelijke dingen toch aan te pakken en zich te ontwikkelen tot de persoon die ze diep van binnen eigenlijk wel graag willen zijn. Het mooiste wat je kunt worden, is namelijk jezelf! Kom dus maar op met een uitdaging!

Meer zien?
Kijk dan pagina 9 en 11-20 van het digitale Plekbord: www.hkkonsenoort.nl/html/03_nieuws/02_plekbord/plekbord_2021_11.pdf

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen