Monumenten in Heusden: Bosscheweg 105-123 Drunen

Foto: Ad Hartjes

In 1947 is door Vlijmens architect J. Luyben een bestektekening gemaakt voor ’het bouwen van 10 arbeiderswoningen in Drunen’. De opdrachtgever is Lips BV Woningbouw en de woningen zijn gebouwd door Bouwbedrijf L.L. Verboord uit Vlijmen. Na enkele jaren zijn in fasen garages/schuren aan de woningen toegevoegd. De woningen staan langs een ventweg, parallel aan de Bosscheweg. Het geheel is gemeentelijk monument 065.

De woningen zijn gebouwd in de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog in de architectuurstijl van de Delftse School. Zij vertonen veel gelijkenis met de bouwstijl van de wederopbouwboerderijen, die ook in die tijd gebouwd zijn. De gevels zijn in wildverband ‘vol en zat’ gemetseld met bakstenen in gemengd bruine kleuren. Het ‘vol en zat’ metselen betekent dat het metselen en het voegen in één handeling gebeurd is.

Bosscheweg Drunen, één van de vijf blokken van twee woningen, gebouwd in de architectuurstijl van de Delftse School

De gevels hebben houten schuifvensters met rechte bovendorpels. Boven de rechte bovendorpels van de begane grond is er een rollaag van staand metselwerk. Boven die van de verdieping is er een ontlastingsboog van staand metselwerk. Alleen de huiskamer- en dakkapelvensters hebben ronde bovendorpels. Bij deze ronde bovendorpels volgt het staand metselwerk de vorm van de bovendorpel. De ontspanningsboog boven de voordeur is uitgevoerd in een metselwerkmotief, dat bij alle tien woningen verschillend is. Alle rollagen en ontlastingsbogen hebben erboven een ±2 cm uitgemetselde rand van baksteen. Alle grote vensters van de begane grond zijn negenruits, de andere vierruits.

De woningen hebben zadeldaken, die gedekt zijn met rode verbeterde oud-Hollandse dakpannen. Boven de deur is het mestelwerk hoger opgetrokken als geveltop/dakkapel met een vierruits venster. De dakkapel heeft detailleringen zoals deze ook op andere plaatsen in de gevels voorkomen. Op de top heeft de dakkapel een ezelsrug. De schoorstenen zijn aan de bovenzijde met enkele steenlagen uitgemetseld. Oorspronkelijk heeft het dak geen dakgoten. In de zijgevels en bij de dakkapel is het metselwerk onder de gevellijn als boerenvlechtwerk uitgevoerd. De schouderstukken van de gevel en de dakkapel zijn schuin naar buiten uitgemetseld en zijn aan de bovenzijde afgedekt met een natuurstenen plaat en aan de onderzijde is een natuurstenen kraagsteen. De hardhouten deuren met klein bovenlicht waren oorspronkelijk strokendeuren, maar de meesten zijn dat niet meer. De deuromlijstingen zijn van natuursteen en hebben een geaccentueerde uitvoering zoals gebruikelijk bij deze bouwstijl.

 Bart Beaard

Het metselwerkmotief in de ontspanningsbogen boven de voordeuren  is verschillend uitgevoerd

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen