Koninklijke Erepenning voor jubilerende Scherpschuttersvereniging ‘Juliana’

De Scherpschuttersvereniging ‘Juliana’ in Vlijmen bestaat op 28 mei 2022 exact 100 jaar. Bij gelegenheid van de viering van dit jubileum heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bij beschikking d.d. 20 april 2022 de Koninklijke Erepenning toegekend aan deze vereniging.   Burgemeester Willemijn van Hees heeft deze onderscheiding  uitgereikt

De vereniging, opgericht in 1922, kreeg eerder Koninklijk eremetaal in 1947 bij het 25-jarig bestaan en de bronzen medaille bij het 50-jarig bestaan in 1972. Met 19 leden en aangesloten bij de Koepel Nederlandse Traditionele Schutters is de vereniging nog actief met veel activiteiten waaraan wordt deelgenomen of door henzelf worden georganiseerd. De activiteiten en het karakter van SSV ‘Juliana’ zijn in de afgelopen 100 jaar steeds dezelfde gebleven, te weten een vereniging die activiteiten ontwikkelt op het gebied van schietsport terwijl een sfeer van onderliggende goede verstandhoudingen en maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel staan.

De vereniging is in 1922 opgericht met het doel ‘s lands weerbaarheid te bevorderen. Enkele personen hebben toenmaals het initiatief genomen om een vereniging op te richten, waaraan iedereen kon toetreden. Zodoende is de “Scherpschuttersvereniging Juliana Vlijmen” ontstaan.
De houten schietboom werd opgericht in de Achterstraat. Er werden enkele 2e-hands Beaumont geweren model 1870 aangekocht en kogels werden door de leden zelf thuis gemaakt. De schietboom werd aan de Achterstraat nog twee maal verplaatst. In april 1953 verhuizen de schietboom en de vereniging naar de Voordijk.
Noodgedwongen door de aangescherpte voorschriften van Hinder- en omgevingswetgeving werd dit schietterrein in 1999 gesloten en vonden toen gastvrij onderdak bij Gilde St. Joris te Nieuwkuijk.

In 2008 konden ze eindelijk naast St. Joris aan de Meerdijk een eigen schietterrein aanleggen en 2 schietbomen met 18 schietpunten plaatsen. Een eigen clubhuis werd  in 2014 gerealiseerd.

foto’s Ad Hartjes

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen