Restauratie Doeverensesluis lopen op een einde

Foto: Ad Hartjes

De restauratiewerkzaamheden van de sluis lopen nu op een einde. De metselaars van Aannemingsbedrijf G. van der Ven uit Brakel zullen in de komende dagen de laatste hand leggen aan het metselwerk. En er moeten nog enkele natuursteenblokken in de bovenrand van de sluiswanden geplaatst worden. Inmiddels zijn de vaste delen van de halsbeugels (1) van de bovendraaipunten van de sluisdeuren verankerd en ingemetseld. 

In deze beugels zullen de halspennen, aan de bovenzijde van de sluisdeuren, draaien. Het stellen van deze beugels is nauwkeurig werk wat door de monteurs van het bedrijf dat de sluisdeuren heeft gemaakt werd uitgevoerd.

Fotocollage; 1. halsbeugel 2. Sluisdeurenhaak 3. Afstandhouders 4. Betonnen brug

De sluisdeurenhaak (2) van de oude deuren, die door mevr. D. Boll, werd afgestaan aan de aannemer, heeft nu ook een plaats gekregen in een paar speciaal gemaakte ringen.

In de oude situatie waren er negen stalen afstandhouders (3) of drukstangen om gedeelten van de gescheurde sluiswanden op hun plaats te houden. Er is besloten om deze delen met hun verankering aan de sluiswanden terug te brengen. Niet noodzakelijk, maar wel een mooie toevoeging.

Ook is de betonnen brug (4) aangeleverd, welke veel zwaarder is uitgevoerd dan de vorige. Een gevolg van de huidige rekenregels voor belastingen op betonconstructies. De brug ligt voorlopig nog op de opslagwerf, waar de oude leuningen geplaatst zullen worden. In de eerste week van juli zal een grote hijskraan de deuren en de brug plaatsen. Aanvullend zal er nog het benodigde grondwerk moeten gebeuren en moet het fietspad nog worden aangelegd. Het aannemingsbedrijf heeft gepland, het werk vóór de bouwvakvakantie op te leveren. Medio september zal de restauratie officieel worden opgeleverd en komen er nieuwe informatieborden.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen