Scholieren expositie over Koning Lodewijk Napoleon in bibliotheek Oudheusden

Foto: Hans van Eeden

Lodewijk Napoleon, de eerste koning van Nederland staat centraal tijdens een kinderexpositie, die van 16 tot en met 29 juni in de bibliotheek in Oudheusden wordt gehouden.

Lodewijk  Napoleon heeft tijdens zijn inspectiereis door Noord-Brabant de nacht van 23 op 24 april 1809 in het Logement Hof van Holland, thans Hervormd Centrum de Open Hof in Heusden, doorgebracht. De expositie is het resultaat van een cultuurhistorisch en creatief project van de groepen 7 en 8 van de Johannes Paulusschool in Heusden.

Na een gastles gingen de leerlingen enthousiast en vol overgave aan de slag om fraaie sjerpen met symbolen kleurrijk versieren. Deze creatieve activiteit vond enkele dagen later plaats. Hierbij gingen de scholieren helemaal los. Er werd gebruik gemaakt van eigen logo’s en symbolen uit de geschiedenis.

Creativiteit
De organiserende stichting Lyra wil met dit project een relatie leggen tussen vaderlandse, lokale geschiedenis en creativiteit. Naast informatie over Lodewijk Napoleon zijn deze kleurrijke sjerpen tijdens de expositie te bewonderen. Bijzonder is, dat deze expositie ook lokaal met beeldmateriaal is ingekleurd. Zo verwijst een nepraam aan de Drietrompetterstraat naar de Franse periode. Op deze wijze kon raambelasting worden ontweken.

Vrijheidshoed
Verder legt het uithangbord ‘vrijheidshoed’ aan het pand Hoogstraat 4 een relatie met de komst van de patriotten en Fransen naar Heusden. Ook wordt aandacht besteed aan het Commiezenhuis aan de Vismarkt.

De scholieren worden de komende periode in de bieb verwacht. Na afloop gaan de sjerpen naar huis. Daar zullen ze waarschijnlijk een mooi plekje krijgen. De organisatie van deze activiteit was in handen van de Johannes Paulusschool, de Bibliotheek en Lyra, stichting voor Kunst en Cultuur te Heusden. Het motto “alleen gaat het sneller, maar samen kom je verder” heeft dit project duidelijk bewezen bewezen.

Tekst: Hans van Eeden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Reacties

Cookieinstellingen