Monumenten in Heusden: Mariëndonkstraat 9, Elshout

Foto: Ad Hartjes

Het woonhuis heeft kenmerken van de architectuurstijl die we kennen als neorenaissance. In 1909 is de woning gebouwd voor Anna van der Geld (1849-1916), een zus van de bekende religieuskunstenaar Hendrik van der Geld (1838-1914). In de middelste band van de dakkapel staat de tekst “HUIZE ANNA”. De gevel van de woning is als een lijstgevel in baksteen opgetrokken, gemetseld in kruisverband en gevoegd als knipwerk. 

Ter hoogte van de boven- tussen- en onderdorpels van de raamkozijnen zijn er 3 steenlagen lichtgekleurde en gepleisterde stroken. In het midden heeft de voorgevel een vlak bouwdeel, waarvan de hoogte uitkomt boven de kniklijn in het dak. Zo’n bouwdeel heet in de architectuur een middenrisaliet. De bovenzijde is uitgevoerd als een trapgevel en de bovenzijde is afgedekt met natuurstenen platen. Aan de zijkanten van de gevel zijn er uitspringende pilasters, ook wel lisenen genoemd.

De vensters en de deur hebben aan de bovenzijde ontspanningsbogen in staand metselwerk. De vensters van de begane grond hebben schuiframen en  zijn voorzien van geïntegreerde rolluiken. De onderzijde van de gevel heeft een strook cementpleister.

Onder de eenvoudig uitgevoerde goot is een fries met vlechtwerk in rode en gele steen. De entree is 25 centimeter terugliggend in nis met een rijk versierde paneeldeur met een smeedijzeren rooster. In de nis is een kleine gevelsteen met de tekst: “J.v.d.Geld 19 11/10 09” en dat staat voor: Johanna van der Geld, 11 oktober 1909. De stoep is van gele tegels in cement gelegd.

Het dak is uitgevoerd als een mansardedak en gedekt met zwart gesmoorde dakpannen. De nok van het dak ligt evenwijdig aan de straat. Het mansardedak is vernoemd naar de Franse architect François Mansarde (1598-1666). Andere namen zijn ‘gebroken dak’ of ‘Franse kap’. Het is een geknikt dak en een variant op het veel voorkomende zadeldak. De dakvorm is ontstaan voor ruimtewinst in kleine vrijstaande woningen en vanwege de bouwkosten.

Bijzonder bij deze woning is dat de gootlijn hoger ligt dat de verdiepingsvloer, waardoor er een grote en hoge vliering is ontstaan.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen