Prijs van koophuis weer 0.5 procent gedaald

Foto: Pixabay

De huizenprijzen zijn in oktober met 0,5 procent gedaald vergeleken met de voorgaande maand, hebben het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek bekendgemaakt. De twee maanden daarvoor was er ook al sprake van een daling.

In oktober lagen de huizenprijzen nog wel 7,8 procent hoger vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Maar die groei vlakt af. Een maand eerder bedroeg de stijging nog 9,4 procent. Volgens het Kadaster is de prijsstijging in oktober voor de zesde maand op rij afgevlakt op jaarbasis. De gemiddelde prijs van een woning bedraagt volgens de laatste cijfers nu 428.079 euro.

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend, tot augustus dit jaar. Daarna zijn de prijzen drie maanden op rij gedaald. Maar vergeleken met het dal in juni 2013 zijn de prijzen in oktober bijna verdubbeld (plus 96,6 procent).

De huizenprijzen staan al maanden onder druk, vooral als gevolg van de opgelopen hypotheekrente. Daardoor kunnen mensen nu minder lenen. Volgens het Kadaster wisselden in oktober 14.863 woningen van eigenaar, ruim acht procent minder dan een jaar eerder. In de eerste tien maanden van dit jaar zijn 156.621 woningen verkocht. Dat is ruim zeventien procent minder dan in dezelfde periode van 2021.

Afkoeling
Het Kadaster stelde onlangs al vast dat de sterke stijging van de woningprijzen voorbij lijkt en dat ook in de grote steden de markt afkoelt. Zo liet Amsterdam in het derde kwartaal een daling op kwartaalbasis zien van iets minder dan een procent. Volgens de cijferaars is de hoofdstad vaak een voorloper in de ontwikkelingen op de koopwoningmarkt.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Reacties

Cookieinstellingen