Nu & Morgen week 27 van de gemeente Heusden

Foto: WGF

De gemeentelijke informatiepagina Nu & Morgen verschijnt wekelijks en bevat alle bekendmakingen en verplichte publicaties van de gemeente Heusden. Onderstaande treft u Nu & Morgen van week 27 aan en het archief aan van de laatste vijf weken.

In Nu & Morgen van week 27 aandacht voor 80 van de Langstraat, wethouder Thom Blankers, maai zelf geen berm, in memoriam, mogelijke locaties zonnevelden, concert Folksongs, een gelukkig leven, snoeien van bomen, samen houden we Heusden schoon.

80 van de Langstraat
Wil je een activiteit organiseren?
Op www.heusden.nl/de-80-van-de-langstraat lees je wat je zonder vergunning mag organiseren én waarvoor je juist wel een vergunning nodig hebt. Je kunt tot 5 augustus een vergunning aanvragen. Ook vind je daar op welke tijdstippen je iets mag organiseren.
Route
De route vind je www.80vandelangstraat.nl onder het kopje “parkoers”. Voor de veiligheid van de lopers en andere weggebruikers zijn tijdens de doorkomst verschillende wegen afgesloten.

Wethouder Thom Blankers
Deze week is wethouder Thom Blankers aan de beurt om zich ‘voor te stellen’. Tussen haakjes, want we kennen hem natuurlijk al vanuit de vorige bestuursperiode!
Verder bouwen aan Heusden!
“Als geboren en getogen Nieuwkuijker voel ik me echt thuis in onze gemeente. Met veel plezier ben ik hier opgegroeid, sport ik hier, woon ik hier en ik mag hier (sinds 2017) als wethouder werken. De afgelopen jaren hield ik me als wethouder vooral bezig met werk en economie. Zeker in coronatijd was dit een zeer uitdagend takenpakket.”
Binnen het college ben ik verantwoordelijk voor:
• Werk en inkomen, Armoedepreventie en schuldhulp, Winkelgebieden en horeca, Recreatie en toerisme, Arbeidsmigranten, Statushouders/vluchtelingen, Verkeer en vervoer, Kermissen en markten, Coördinatie inwonersparticipatie
• Projecten: GOL, Vismarkt
• Wijken: Heusden Vesting, Vijfhoeven, Drunen centrum
“Het onderwerp ‘verkeer’ staat de komende jaren vaak op de agenda. Een onderwerp dat iedereen raakt en waar iedereen een mening over heeft. De uitdaging is dan ook om iedereen goed mee te nemen in de verkeerswijzigingen die eraan zitten te komen. Lastig? Dat zeker! Maar ik heb heel veel zin en energie om hier mijn schouders, net als bij de rest van mijn portefeuille, onder te gaan zetten”

Maai zelf geen berm
We zien dat, vooral in het buitengebied, inwoners of ondernemers zelf stukken berm maaien. Omdat bermen de natuurlijke verbinding tussen natuurgebieden, watergangen, bosgebieden vormen, zijn ze een essentieel leefgebied voor planten en dieren. Door het steeds intensiever gebruik van de omgeving zijn bermen steeds belangrijker. Sommige zeer zeldzame soorten planten en dieren zijn vaak alleen nog in de bermen te vinden.
Bermbeheerplan
Met ons bermbeheerplan willen we biodiversiteit in de bermen stimuleren. Daarom maaien we de bermen in het buitengebied, en waar mogelijk ook binnen de bebouwde kom, 1x per jaar. Hierdoor krijgen grassen en kruiden de kans zich te verspreiden. Na het maaien wordt het maaisel opgeruimd en afgevoerd. Door het maaisel op te ruimen, creëren we een voedselarme bodem. Een voedselarme bodem is belangrijk voor de ontwikkeling van een bloem en kruidenrijke berm.
Aannemer
Het maaiwerk is uitbesteed aan een aannemer. Deze aannemer heeft een ecoloog aan het werk gekoppeld die door middel van steekproeven, op vooraf vastgestelde locaties, inventarisaties uitvoert. Bij een inventarisatie meet hij de nectarindex. Dit zegt iets over de diversiteit aan bloemen en kruiden op de locatie. Hier kunnen we indien nodig het maaibeheer op aanpassen. We kunnen dan bijvoorbeeld een ronde extra maaien, gefaseerd maaien of juist minder gaan maaien. Verkeershoeken en de eerste meter van de doorgaande wegen blijven we sowieso elk voorjaar maaien. Daar waar ‘illegaal’ wordt gemaaid wordt het gras eerder gemaaid dan gewenst. In een aantal gevallen kunnen bloemen en kruiden niet tot zaadvorming komen. Verder wordt het maaisel niet altijd opgeruimd. Dit betekent dat de bodem verrijkt wordt met voedingsstoffen wat geen gunstig effect heeft op de ontwikkeling van een kruidenrijk gras.

In memoriam
Op dinsdag 5 juli is er afscheid genomen van raadslid Frans van der Lee. Sinds maart 2006 zette hij zich onafgebroken in voor de samenleving als raadslid van de gemeente. Met waardering kijken wij terug op zijn jarenlange inzet voor Heusden. Frans was al enige tijd ziek en is op woensdag 29 juni op 81-jarige leeftijd overleden. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en kennissen. Wij wensen hen veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Mogelijke locaties zonnevelden
Grenst jouw woonomgeving of locatie van je onderneming aan onze buurgemeente Waalwijk? Oftewel: woon je in Doeveren, Elshout, Heesbeen
of in Drunen-west? Dan is het nieuws van de gemeente Waalwijk over zonnevelden en windturbines relevant voor jou. Ze organiseren een bijeenkomst op 12 juli a.s. dat gaat over geluid, slagschaduw en gezondheid.
Wanneer: dinsdag 12 juli van 19:00 – 21:00 uur. Je hoeft niet van het begin tot einde aanwezig te zijn.
Waar: Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder (Schoolstraat 19, 5165 TR Waspik)
Meld je van te voren even aan via [email protected]. Meer informatie hierover lees je op www.waalwijk.nl/uitnodigingbijeenkomsten-zonne-en-windenergie

Concert Folksongs
Kamermuziek Heusden Vesting organiseert in het kader van 25 jaar Heusden een bijzonder concert: Folksongs.
Wat is het?
Een muzikaal optreden van Hollands Collectief, een professioneel vocaal kwartet, en harpiste Veronique Serpenti waarbij ze internationale volksliederen ten gehore brengen. Heemkundekring Onsenoort presenteert tijdens het concert beeldmateriaal van Heusdense molens en hun bijbehorende historie. Het concert is op 16 juli om 16:00 uur in de Catharijnekerk in Heusden Vesting. Kijk voor meer informatie en tickets op www.veroniqueserpenti.com

Een gelukkig leven
Oproep aan kunstenaars –jong en oud
We zoeken voor het bijzondere project ‘Een gelukkig leven’ kunstenaars die een werk willen maken over dit thema. Vaak vinden we het vanzelfsprekend dat je een gelukkig leven leidt. Maar is dat wel zo? Leven we wel lang en gelukkig? We willen zichtbaar maken wat er zich kan afspelen tussen mensen als het niet goed gaat binnen de relatie of met ex-partners en hun kinderen bij een relatiebreuk. Vanuit de ingediende werken wordt een expositie samengesteld. Meer informatie vind je op www.bijeenheusden.nl/gelukkigleven onder activiteiten

Snoeien van bomen
In week 29 start een aannemer met het snoeien van bomen in de hele gemeente. Dit gebeurt naar aanleiding van een boomveiligheidscontrole. De aannemer snoeit bij in totaal 5.949 bomen het dode hout weg en gebruikt hiervoor een hoogwerker. We verwachten eind oktober klaar te zijn

Samen houden we Heusden schoon
De zomervakantie staat voor de deur. We trekken er samen weer uit en gaan naar buiten voor een gezellige picknick met het gezin of lekker chillen met een groepje vrienden. Helaas leidt dit vaak tot veel zwerfafval op recreatieplekken. En dat is zo jammer voor de vele mooie plekjes in onze gemeente.
Samen houden we Heusden schoon
Ruim je plek op en gooi het afval in de afvalbak of neem het mee naar huis. Samen houden we Heusden ook deze zomer schoon. “Je plek schoon achterlaten. Zo gefikst!

Bekendmakingen en Commissie Bezwaarschriften zie Nu & Morgen week 27-2022

Nu & Morgen week 26-2022 Nu & Morgen week 26-2022
Nu & Morgen week 25-2022 Nu & Morgen week 25-2022
Nu & Morgen week 24-2022 Nu & Morgen week 24-2022
Nu & Morgen week 23-2022 Nu & Morgen week 23-2022
Nu & Morgen week 22-2022 Nu & Morgen week 22-2022

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen