Ommetje gemeente Heusden Deel 1

Vanaf vandaag introduceren we elke zondag een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit.

Geniet van lokale ommetjes en deze eerste keer is dat bij De Roeivijver in Drunen. Hebt u ook suggesties. Laat het ons dan weten per mail
Uiteraard hebben we ook foto’s van wat u op de route die 5 kilometer lang is gaat zien.

 

Maak eens een ommetje. Even de deur uit en een frisse neus halen.

Ommetje Roeivijver Drunen
Parkeren:  Duinweg 5151 RK Drunen
Lengte van de route: 5 km
Markante punten: Roeivijver, Drongelens kanaal.

Het Ommetje Roeivijver Drunen volgt een route van 5 km over bestaande dijken en rondom de plas over een onverhard goed beloopbaar pad tot aan de Margriet.

Roeivijver Drunen
De plas is gelegen in een met bos omzoomd gebied ten zuiden van Drunen. De toegangsweg is een doodlopende asfaltweg genaamd de Kievitswaard, die gelegen is aan de Honderdbunderweg, of via de Duinweg bereikbaar.

Historie
De plas is ontstaan t.b.v. zandwinning bij de aanleg van de Maasroute (A59). Na de ontginning is het gebied ingericht als recreatiegebied; er werd een restaurant gebouwd, een wielerbaan en een speeltuin. Van dit alles is weinig meer over; er rest enkel nog een open zandplek op de kop van de plas. Tegenwoordig wordt er in de zomertijd nog wel eens een scoutingkamp gehouden.

Actuele informatie
Rondom de plas is een looppad aangelegd waar veelvuldig gebruik van gemaakt word. De waterstand wordt met een pompinstallatie op peil gehouden; de schakelkast hiervoor is zichtbaar op de parkeerplaats aan de Kievitswaard. Aan de waterkant zie je een betonput met rooster: het water inname punt.

Door duikers is een inspectie uitgevoerd; de plas zelf is in het deel wat we opgenomen hebben vrij ondiep. Na een schuine droge kant van ongeveer een meter loopt het talud onder water door naar tot ca. 2 meter. Na 10 meter  wordt het 5 meter diep met hier en daar een glooiing naar 4,5 meter. De bodem is bedekt met een laag zwevend los materiaal, dat bij de geringste verstoring het zicht ernstig beperkt. Onder deze laag bevindt zich de zandbodem. Het zicht bedroeg bij onze duik maximaal 1,5 meter.

Drongelens Kanaal
Het Afwateringskanaal van ‘s-Hertogenbosch naar Drongelen in Noord-Brabant is tussen 1907 en 1911 gegraven. Het kanaal is het alternatief om het overtollige water van De Aa, Zuid-Willemsvaart, Zand- en Broek Leij en de Dommel niet door de stad maar via het kanaal af te voeren, naar de Maas. Het kanaal begint in het zuiden van de stad, vlak bij het Wilhelminaplein en eindigt bij de Bovenlandse Sluis in Waalwijk die ook het peil reguleert.

Tevens werden er tijdens de ruilverkaveling Heusden-Vlijmen (1960-64) een aantal gemalen gebouwd. Deze konden worden ingezet om het overtollige water af te voeren naar de Maas. Deze gemalen, Groenendaal in Hedikhuizen en Gansoijen in Waalwijk, bemalen een gebied van 9500 Ha en voeren het te veel aan water af. Aan het kanaal zijn ook twee inlaat gemalen gebouwd, Loonse Vaart in Drunen en Bosschesloot in Vught. Deze zorgen ervoor dat in het gebied het water op peil blijft tijdens de zomer periode.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

Reacties