Ommetje gemeente Heusden Deel 7

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 7 is deze keer een Ommetje Elshout.

Parkeren: zie P. Lengte van de route: 6 km (looprichting met de klok mee)

Vertrekpunt van de route. U gaat in oostelijke richting.
1) De Kooilaan dankt zijn naam aan de aanwezige eendenkooi. Voorheen waren hier drie evenwijdige waterlopen “de Wijde Wetering” die vorige eeuw zijn gedempt.
2) Eendenkooi “Ter Kwak” is ruim 500 jaar oud en nog in gebruik. Let op: niet toegankelijk!
B. Van hieruit (knooppunt 86) naar rechts het fietspad op (Elshoutseweg).
3) Dit gebied valt onder de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De EHS is een netwerk van natuurgebieden verbonden door ecologische verbindingszones. Het zijn gebieden met belangrijke natuurwaarden.
C. Hier is de mogelijkheid de route uit te breiden met 1,7 km via de Pax (Rode Poort).
4) Het gebied de Pax heeft hoge natuur-, landschappelijke en cultuurhistorische waarden en bevat restanten van een eendenkooi die toegankelijk zijn. Opmerking: Let op Agressieve Buizerd
D.Hier gaat u rechtsaf de Hooibroeksesteeg in.
5) Dit is een moerasachtig terrein met veel populieren en wilgen. De wilgen waren eertijds bestemd voor de florerende mandenindustrie, de populieren voor de klompenindustrie.
6) Hooibroeken: de naam is ontstaan uit ‘broek’ wat vochtige bodem betekent en ‘hooi’; in de zomer werd in dit gebied het hooi gehaald. Het grootste deel van de Hooibroeken is eigendom van en in beheer bij Natuurmonumenten. U volgt de weg links, de Fortweg op.
7) Koningsvliet; het gebied waarop het peilbesluit Koningsvliet betrekking heeft, wordt begrensd door de Maas in het noorden, de stad ‘s-Hertogenbosch in het oosten en het Drongelens Kanaal in het zuiden en westen. Het is een zogenaamde “natte ecologische verbindingszone”.
8) ‘t Fort dat hier stond was onderdeel van de Oude Hollandsche Waterlinie, samen met nog een werk aan de Elshoutse weg.
E. Hier verlaat u de weg en gaat rechtsaf het weiland in. (Let op: géén honden toegestaan i.v.m. het overbrengen van ziektes via de uitwerpselen!).
9) Alles wat met de agrarische sector te maken had was hier een belangrijke bron van inkomsten. Binnen de veeteelt vormden de runderen het voornaamste segment, ook nu nog is de rundveehouderij belangrijk.
F. Op de Zeedijk vervolgt u rechts de route
10) Vanaf de zestiende eeuw was de Zeedijk niet alleen belangrijk als zegedijk en zeedijk maar ook als dijk in het militaire systeem ten behoeve van inundaties (opzettelijk onder water zetten van een gebied) tijdens oorlogen.
11) Dit wiel wordt ook wel de Boezem genoemd, echter in de volksmond heet de Koppelwiel gewoon “de Koppel” en wordt nog steeds door de bevolking gebruikt om te zwemmen.
G. Waar de dijk een bocht naar links maakt, gaat u rechtsaf de dijk af. H. Hier vervolgt U de route links, voor de sloot langs
12) De Zeedijkomgeving is rijk aan verschillende landschapstypen en overgangen waardoor de natuur altijd divers en rijk is getuige de vele soorten binnen de flora en fauna. A. Hier eindigt de route.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen