Ommetje gemeente Heusden Deel 9

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 9 is deze keer echt ommetje Heusden en buiten de gemeentegrens namelijk bij de Diezemonding

Naam: Ommetje Diezemonding ‘s-Hertogenbosch
Parkeren: Engelsedijk, 5231 EH ‘s-Hertogenbosch.
Lengte van de route: 3 km
Markante punten: Natuurpark Diezemonding, Ertveldplas.

Het Ommetje Diezemonding volgt een route van 3 km over een onverhard goed beloopbaar pad over bestaande dijken en rondom de plas, die in verbinding staat met de Dieze. Paarden en koeien lopen los in het gebied. Honden zijn niet toegestaan.

De Diezemonding
Natuurpark De Diezemonding is een Nederlands natuurgebied dat zich bevindt in het noordwesten van ‘s-Hertogenbosch, enkele honderden meters ten noordwesten van Orthen. In 2008 besloeg het gebied een oppervlakte van 26 ha. Het is de bedoeling om het tot 450 ha uit te breiden, waardoor het tot de Maas zou reiken. Het natuurpark is eigendom van de gemeente ‘s-Hertogenbosch en het wordt beheerd door de Stichting FREE Nature. Het is onderdeel van het plan “De Groene Delta” om de stad ‘s-Hertogenbosch met natuur- en recreatiegebieden te omringen.

Actuele informatie
De aanzet tot het park bevindt zich in de Ertvelder polder ten noorden van de Ertveldplas en het wordt begrensd door de Dieze. Hier lagen reeds de Franse Wielen (ook: Fransche Wielen), drie met elkaar verbonden wielen, ontstaan na een doorbraak van de Engelse Dijk. Sedert 2008 wordt het gebied door runderen van het Rode Geus ras en  loslopende paarden begraasd. De wielen staan nu in verbinding met de Dieze.

Ertveldplas
De Ertveldplas is een meer in ‘s-Hertogenbosch, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het meer is van oorsprong een zandwinplas. Aan de oostkant wordt het gevoed door de Dieze. Aan de westkant stroomt het water via de Gekanaliseerde Dieze richting de Maas. De plas is aangelegd ten behoeve van de woonwijk Boschveld. Deze weg en het spoor liggen wat hoger dan in het omliggende landschap. Door een doorgang te baggeren naar een oude kolk is aan de noordkant van de plas de Viking jachthaven ontstaan. Aan de zuidkant bevinden zich de Industriehaven en de Brabanthallen.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen