Ommetje gemeente Heusden Deel 11

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 11 is deze keer vanaf Giersbergen.

Naam: Ommetje Giersbergen.
Parkeren: Parkeerplaats Giersbergen 16, 5151 RG Drunen
Lengte van de route: 3 km
Markante punten: Giersbergen, Loonse en Drunense Duinen.

Het Ommetje Giersbergen volgt een route van 3 km over bestaande verharde- en onverharde paden.

Giersbergen.
Giersbergen ontstaat in het midden van de dertiende eeuw. In een afschrift van een oorkonde, te vinden in de Koninklijke Bibliotheek te Brussel wordt het jaartal 1244 vermeld. De oorkonde beschrijft hoe Hendrik van Herentals, schout van ‘s-Hertogenbosch, op bevel van Hendrik II, hertog van Brabant, 150 bunder grond overdraagt aan de abdij Ter Kameren tegen betaling van een jaarlijkse cijns (onroerend goed gerelateerde jaarlijkse betaling aan de grondheer). De abdij krijgt eveneens het recht te genieten van de gemene gronden van het allodium Drunen. (Een  allodium was tijdens het ancien régime een onroerend goed dat geen leengoed was en waarover bij erven geen belasting hoefde te worden betaald). Een andere benaming is zonneleen of eigengoed.

De abdij vestigt op dit landgoed de uithof Giersbergen.
De abdij Ter Kameren is een Cisterciënzerinnenabdij. Deze monialen leven volgens strenge regels binnen de adbijmuren. Het werk op de uithoven wordt verricht door monniken en lekenbroeders.

De kern van de uithof wordt al snel na de stichting gevormd door twee hoeven, de Poirthoeve en de Maijhoeve. De Maijhoeve is volledig bestemd voor de exploitatie van de landgoederen van de uithof. De Poirthoeve dient daarnaast nog een tweede doel, het bieden van onderdak en gastvrijheid aan leden van de orde, die onderweg zijn van en naar de abdij Ter Kameren of het Generaal Kapittel te Cîteaux, en andere aanzienlijke personen. De Poirthoeve ligt dan ook aan de westelijke rand van de binnenste omwalling van de uithof, waarlangs de Heusdense baan komend van Heusden (Holland) via Oisterwijk verder naar Brussel (Brabant) voert. De Poirthoeve bestaat niet meer maar lag aan de kruisende wegen van de Heusdense baan (deel van de oude weg van Heusden naar Brussel) en de Bossche baan (deel van de oude weg van Breda naar ’s-Hertogenbosch). Deze zandbanen waren belangrijke handelsroutes.  Als je de buitenpoort opende, kreeg je toegang tot de Poirtakkers die hoorde bij De Poithoeve. Het plaatsje Giersbergen bestaat uit een aantal oude, rietgedekte langgevelboerderijen.

Actuele informatie
Giersbergen is autovrij en een belangrijk vertrek- en knooppunt voor fietsers en wandelaars.

Loonse en Drunense Duinen
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en sinds 2002 een Nationaal Park. Het park is een afwisseling van naaldbos en droge zandverstuivingen met ongeveer 465 ha stuifzand. Het gebied wordt dan ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd. Ook de uitgestrekte beekdalzone van de Zandleij hoort erbij. Hier ligt het natuurgebied De Brand bij Udenhout, met zijn afwisseling van hakhoutbossen, natte weilanden en moerasruigtes.

Historie
Het stuifzandgebied is in de late middeleeuwen ontstaan. Het bestaat uit een hoger wat ruig en zanderig middengebied met een iets vruchtbaardere maar toch nog schrale rand eromheen. Tot aan de late middeleeuwen kon het gebied bescheiden boerengemeenschappen voeden. In die tijd van betrekkelijke welvaart nam de bevolkingsdruk zo toe dat de kringloop in het gebied door overbegrazing en te vaak plaggen van de heide fataal werd verstoord. Een steeds groter wordende woestenij ontstond. Dit proces versterkte zichzelf en was bijna niet meer te stoppen. Het zand bedolf hele nederzettingen; het middeleeuwse dorpje Westloon en hoeve de Ersteling liggen er onder begraven. Vanaf de 14e eeuw werden er eiken geplant in een poging het stuifzand te keren en in de 18e en 19e eeuw probeerde men het met dennen en helmgras. Het gebied is nu stabiel en er worden zelfs bomen gekapt om dit voor Noord-Europa uitzonderlijk grote stuifzandlandschap in stand te houden. In 1944 werden er door de Duitsers een veertiental verzetslieden gefusilleerd; de exacte executieplaats is onbekend, de graven van de slachtoffers evenmin.

Actuele informatie
De Loonse en Drunense Duinen zijn overal toegankelijk zowel voor fietsers, mountainbikers, wandelaars, paarden, enz, enz. Overal mag gestruind worden en het hele gebied is voorzien van wandel- en fietsknoop punten.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen