Ommetje gemeente Heusden Deel 12

Elke zondag introduceren we  een Ommetje gemeente Heusden. In samenwerking met Ad Hartjes is er een route uitgezet van een aantal kilometers. Een wandeling maken is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Je krijgt dan weer productiviteit en energie na het lopen van een Ommetje. Ook helpt het je te onthaasten en verbetert het je creativiteit. Ommetje gemeente Heusden deel 12 is deze keer een avontuurlijk ommetje Biessertpolder bij Vlijmen

Naam: Avontuurlijk ommetje Biessertpolder Vlijmen
Parkeren: Meerheuvelweg 1, 5221 TP ‘s-Hertogenbosch.
Lengte van de route: 3,5 km
Markante punten: Biessertpolder, Aardappeldijk

Het avontuurlijk ommetje Biessertpolder volgt een route van 3,5 km over bestaande paden, asfalt en manshoog gras op de dijk langs de A59.

Biessertpolder
De Biessertpolder fungeert als klimaatbuffer, waarbij natuur, recreatie en waterberging worden gecombineerd. De Biessertpolder bestaat uit totaal 93944 m2. Het gebied is daarmee – naast een belangrijk leefgebied voor patrijzen – een zogenaamde Klimaatbuffer. Bij hoogwater op de Maas kan er water vanuit de Dommel en de Aa geborgen worden, zodat ’s-Hertogenbosch droge voeten houdt. In de Biessertpolder komt ook de grote waternavel voor. Deze moerasplant (Hydrocotyle ranunculoides) behoort tot de klimopfamilie (Araliaceae). Van nature komt de plant voor in Noord Amerika. De plant wordt gezien als een invasie soort exoot voor België en Nederland. De soort mag daarom in Nederland niet worden verkocht. De plant werd in Nederland voor het eerst waargenomen in 1994 en staat erom bekend om in een hoog tempo watergangen te laten dichtgroeien. Doorstroming van water is niet meer mogelijk  en de leefomgeving in het water wordt bedreigd door zuurstofgebrek. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit werkt aan het opstellen van een zwarte lijst. Een jonge plant is vaak moeilijk te onderscheiden van de gewone waternavel (Hydrocotyle vulgaris) en komt daarom soms ongemerkt mee in plantenbakken in tuincentra.

Historie
De meeste gemeentebezittingen tussen Vlijmen en Cromvoirt bestaan uit hooiland. Het land daar kan slechts éénmaal gehooid worden: voor de hooipers in juli, voor strooisel in augustus of september. Als men vaker zou hooien, dan zou na enkele jaren het land weer met heide begroeid zijn. Hooiland van de gemeente kan niet beweid worden. Als de sluis te Crèvecoeur gesloten wordt, dan gaat het water met de Dieze op en af. De Ley zet dan zoveel water af, dat de gronden onder water komen te staan. In den Vlijmensche buitenpolder worden nog al eens percelen verpacht om te hooien. De pachter kan dan de toemaat hooien of weiden. Diegene die  de toemaat weiden zijn 7/10 mensen van buiten Vlijmen. Als men het land verhuurt, om het met paarden te laten beweiden, dan bederft het helemaal. De paarden trappen de zool stuk, en bijten het gras te kort op den grond af.

Bron: BHIC

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen