Geen medische keuring, wel meer preventie voor deelnemers De 80

(C)NBL
Foto: 80 van de Langstraat/Nico

Er komt geen verplichte medische keuring voor deelnemers van De 80 van de Langstraat. Wel zet de organisatie in op meer preventie voor lopers en wordt het medisch team uitgebreid met motorrijders. Dat heeft het bestuur van De 80 besloten naar aanleiding van de fatale finish van een 74-jarige wandelaar tijdens de wandeleditie van 2018.

De voorbereidingen voor de 39e editie van De 80 zijn momenteel in volle gang. De nachtmerrie van vorige editie ligt de organisatie nog vers in het geheugen. Maandenlang was het bestuur bezig met de nasleep van het overlijden van trouwe deelnemer Frans Oosterbaan uit Drunen.

“Het incident heeft diepe impact gehad op bestuursleden, vrijwilligers en toeschouwers”, vertelt Tijs van Beurden, bestuurslid Medisch en sinds kort ook interim-voorzitter van De 80. “Velen waren getuige van Frans’ zware strijd tijdens de laatste kilometers en zijn reanimatie na de finish. Zulke beelden krijg je niet gauw van je netvlies. Zelf hebben we ook met tranen in de ogen gestaan. Tot eind maart hebben we gesprekken gevoerd met mensen die zich bij de organisatie hadden gemeld voor nazorg. Met iedereen hebben we persoonlijk contact gehad. Met sommigen meerdere keren.”

Waterdicht draaiboek
Voordat iedereen het incident een plekje kon geven, evalueerde het bestuur al ter voorbereiding op de komende editie. De belangrijkste conclusie uit de evaluatie is volgens Van Beurden dat het fatale incident aantoonde dat ‘het draaiboek van De 80 waterdicht’ is. “Alles is volgens het boekje uitgevoerd toen de noodsituatie zich voordeed; De hulpverlening, het stopzetten van het evenement, het ontruimen van het plein, de opvang van mensen, et cetera.”

Ook is gebleken dat De 80 ver boven de normen van de vergunning werkt. “Vereist zijn minimaal 10 medische hulpverleners per hoofdpost. We zitten er met 10-12 mensen per post en zo’n 15 en 45 bij start en finish ver boven. En dat aantal neemt alleen maar toe. Na de laatste editie hebben zich opnieuw nieuwe mensen gemeld. Veel mensen dragen De 80 een warm hart toe. Zij willen graag hun medewerking verlenen aan ons evenement. Die steun is hartverwarmend. Als bestuur prijzen we al onze EHBO’ers en Rode Kruis-vrijwilligers. Zonder hen is De 80 niet mogelijk. Ze zetten zich belangeloos in voor het welzijn van alle lopers. Dat verdient een hele dikke pluim”, aldus Van Beurden.

Medische keuring
Tijdens de editie van 2018 voerde het medisch team 253 EHBO-, ruim 300 blarenbehandelingen en 100 massages uit. Dit is vergelijkbaar met andere jaren. Het bestuur heeft nadrukkelijk gesproken of extra maatregelen nodig zijn. “De media en politiek opperden direct na het incident een verplichte medische keuring voor elke loper. Dit gaan we niet doen. Het is ondoenlijk om als organisatie aan de slag te gaan met al die medische uitslagen. Het zijn bovendien momentopnames. Een uitslag kan nu goed zijn, maar in korte tijd sterk veranderen. Het biedt geen enkele garantie dat een loper gezond blijft.”

Op medisch vlak versterkt De 80 zich komende editie met motorrijders. Dit is voor de buitengebieden bedoeld. Voorheen reden de medische teams voornamelijk met ambulances en rapid responders. “De responstijd lag op 6 minuten. Motorrijders kunnen dit verkorten tot 3 minuten”, weet het bestuurslid Medisch.

Meer preventie
Het bestuur van De 80 heeft de EHBO-verenigingen gevraagd alle leden nadrukkelijk te wijzen op veel voorkomende klachten tijdens een Kennedymars, zoals warmtestuwing of uitputting. Daarnaast zet de organisatie nadrukkelijk in op meer preventie van lopers. “We zien de laatste jaren een toename van het aantal mensen dat op zware pijnstillers loopt. Schrikbarend hoeveel medicatie sommigen nemen. Soms al weken van tevoren. We voelen ons verplicht mensen te wijzen op de gevaren die dit met zich meebrengt in combinatie met de inspanning die ze leveren.”

Zowel via social media, als de website, als in de 80-krant die in de hele regio huis-aan-huis verspreid wordt, gaat de organisatie lopers meer preventieve tips geven. “Over de juiste kleding, schoenen, voeding, vocht, en medicatie. We hopen hiermee deelnemers zo goed mogelijk voor te bereiden, zodat ze zonder grote problemen over de finish komen.”

De editie van 2019 wordt gehouden op 14 en 15 september. De inschrijving is al gestart via de website: www.de80.nl.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

Reacties