RKC kan niet stunten tegen de koploper

RKC heeft zondag niet weten te stunten tegen koploper AJAX . Nadat de Geelblauwen snel uit een penalty op achterstand kwamen wisten de Waalwijkers het tij niet meer te keren. Uiteindelijk ging de wedstrijd met 3-0 verloren.

De ploeg van Fred Grim begon vanmiddag met twee wijzigingen in de basis ten opzichte van het thuisduel tegen PEC Zwolle. Op het middenveld maakte Tijjani Reijnders plaats voor Daan Rienstra. Voorin werd Darren Maatsen vervangen door Sylla Sow. Om stipt 14:30 floot scheidsrechter Dennis Higler voor de aftrap van het duel in de Johan Cruijff Arena.

In de openingsfase was het de thuisploeg dat het meeste balbezit had. RKC probeerde er met snelle tegenstoten uit te komen. Tweemaal lag er ruimte, maar was de laatste pass niet goed en bleef gevaar uit. Na ruim tien minuten waren de Geelblauwen slordig in verdedigend opzicht. Donny van de Beek brak door en ging over het been van Hans Mulder. Dennig Higler wees naar de stip en Dusan Tadic verzilverde dit buitenkansje: 1-0.

Na de openingstreffer kwamen de Geelblauwen wat beter in de wedstrijd. Er werd beter gecombineerd en in balbezit hielden de Waalwijkers meer rust. Toch leverde dit nog niet echt grote mogelijkheden op. Ook de kansen van de thuisploeg waren spaarzaam. Afstandschoten van Ryan Babel en Hakim Ziyech belandde naast en op de vuisten van Vaessen.

Richting de pauze kwam de eerste echte mogelijkheid voor de bezoekers. Sylla Sow kreeg de bal gunstig mee en stond oog in oog met Onana. De aanvaller probeerde de doelman met de buitenkant te verschalken, maar de keeper stond goed opgesteld. In het restant van de eerste helft werd er ook niet meer gescoord. Hierdoor gingen de Amsterdammers met een minimale voorsprong aan de thee.

In de rust bleef Hans Mulder achter in de kleedkamer, nadat hij in de eerste helft een harde tik op had gelopen. Melle Meulensteen kwam als zijn vervanger binnen de lijnen. De thuisploeg had in de openingsfase van de tweede helft het overwicht. Dit bracht al snel resultaat met zich mee. Tadic, bereikte in de zestien Donny van de Beek met een steekpass die op zijn beurt de bal voor de doelmond bracht. Lassina Traoré stond op de goede plek en hoefde enkel binnen te tikken: 2-0.

RKC probeerde de ruimte achter de verdediging van de Amsterdammers te benutten met snelle tegenstoten. De thuisploeg stond hoog en liet veel ruimte achter de laatste linie liggen. Toch lukten het de Geelblauwen lange tijd niet tot echt grote kansen te komen.  Op het middenveld lukte het combineren aardig, maar de eindpass kwam vaak niet in kansrijke positie aan.

In de slotfase van de wedstrijd ging RKC nog opzoek naar de aansluitingstreffer en kreeg het daar ook de mogelijkheden voor. Zo werd een schot van Leemans net genoeg van richting veranderd en wist Hannes Delcroix vanuit een corner de bal net niet voldoende richting mee te geven. Ook Daan Rienstra kreeg even later in de zestien nog ruimte om uit te halen, maar zou de bal niet goed raken. Waar de kansen zich in de fase aandienden voor de Waalwijkers, was het Ajax dat nog zou scoren. Nicolas Tagliafico gaf vanaf links voor en de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar zou van dichtbij raak schieten: 3-0. De laatste poging op een doelpunt aan Waalwijkse zijde kwam op conto van Stanley Elbers, maar Onana wist zijn inzet in de korte hoek te keren.