Openingstocht Toerclub Vlijmen en aandacht voor veiligheid

Foto: Toerclub Vlijmen

Na een relatieve zachte winter met veel regenen was het zondag 8 maart 2020 weer tijd om als Toerclub Vlijmen (TCV) het nieuwe seizoen op te starten met de jaarlijkse openingstocht. Ondanks de slechte weersverwachtingen was er een grote opkomst van wielerfanaten van de club.

Zoals gebruikelijk werd de deelnemers ingedeeld in drie groepen, waarvan één groep mountainbikers. Na een welkomstwoord vertrokken de groepen vanaf het Plein te Vlijmen eerst naar het wielerbaantje te Nieuwkuijk. Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering (ALV) werd afgesproken, dat er door de club het komende jaar meer aandacht besteed gaat worden aan de veiligheid op de weg. Het rijden in een groep vraagt om extra alertheid, afspraken en vaardigheden. Tijdens de ALV werden hierover, na een presentatie, afspraken gemaakt. Op een veilige manier wisselen van posities binnen de groep is daar een wezenlijk onderdeel van. Dit onderdeel werd tijdens de openingstocht, na een korte instructie, op het wielerbaantje in de praktijk met succes uitgeprobeerd. Mede door deze actie en andere afspraken hopen wij de veiligheid op de weg voor alle weggebruikers te verbeteren.

Na deze veiligheidsoefening gingen de groepen ieders hun weg om vooraf afgesproken routes te rijden. Ondanks de slechte weersverwachtingen viel het weer, tot op het laatste half uur na, mee. Wel moesten er mede door het natte wegdek enkele banden verwisseld worden, waardoor een van de routes aanmerkelijk ingekort moest worden.

Om 12.00 uur werden wij als Toerclub hartelijke ontvangen door een van onze sponsoren, ‘t Zusje aan de Akker te Vlijmen. Na het nuttigen van een heerlijk broodje kroket en een kop soep werd er nog een toast uitgebracht op het nieuwe seizoen.

Normaal gesproken zou nu het wielerseizoen voor onze vereniging echt van start gaan. De eerste weken is dat ook gebeurd, maar ook wij als Toerclub hebben uiteraard rekening te houden met alle maatregelen rondom het corona virus. Inmiddels zijn de leden opgeroepen niet meer in groepsverband te gaan fietsen en wij hebben alle toer- en trainingstochten tot nadere order opgeschort. Als leden toch individueel willen gaan fietsen is geadviseerd de richtlijnen van de overheid en de wielerbond op te volgen. Uitgangspunt is dat wij zorg moeten hebben voor anderen en onszelf.

Als de situatie het weer toelaat zullen onze Clubactiviteiten weer opgepakt worden. Dit betekent dat er elke zondag een toertocht georganiseerd wordt en dat er door de weeks trainingsritten worden georganiseerd. De lengte van de tochten kent een opbouw. In het begin van het seizoen ongeveer 65 kilometer en in de loop van het fietsjaar kan dat oplopen tot 130 kilometer.

De snelheid waarmee gereden wordt is afhankelijk van de groep waarmee men meerijdt. Uitgangspunt is “samen uit, samen thuis”.

Meer informatie over toertochten, trainingsritten, lidmaatschap en andere relevante zaken is te lezen op www.toerclubvlijmen.nl. Daar staan ook sfeerverslagen van een aantal eerder gehouden ritten.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen