De scheidsrechters en juryleden van AquAmigos Waterpolo

Foto: AquAmigos

Nu dat de wedstrijden stil liggen laat Waterpolovereniging AquAmigos u graag kennis maken met de vele vrijwilligers van de vereniging. In deze tweede editie: De scheidsrechters en juryleden van AquAmigos.

De Waterpolosport kan niet zonder officials. We zijn dan ook erg blij dat AquAmigos voldoende waterpolo officials heeft. Een Waterpolo official vertegenwoordigt niet alleen de waterpolosport, maar ook de KNZB. Binnen onze vereniging zijn diverse waterpolo officials waaronder W-officials, basisscheidsrechters, regioscheidsrechters en bondsscheidsrechters.

Een scheidsrechter in het waterpolo is de man/vrouw die het spel in goede banen leidt. Hij/zij weet goed om te gaan met emoties die de sport soms met zich mee brengt. Door een juiste inschatting te maken en de wijze hoe men een wedstrijd leidt zullen de spelers zich aanpassen aan de scheidsechter die regels hanteert en dat zal het spel ten goede komen. Spelers en speelsters hebben over het algemeen veel respect voor een scheidsrechter. Scheidsrechters worden ook niet verbaal onheus bejegend.

Welke scheidsrechters/jury leden heeft AquAmigos

  • De W-official ondersteunt de scheidsrechter(s) langs de badrand. Hij of zij registreert alle acties die gemaakt worden en weet ook hoe vlag- en tijdssignalen ingezet moeten worden. Tevens vult de W-official het (digitale) wedstrijdformulier in of houdt de wedstrijdtijd bij.
  • De basisscheidsrechters-2, is tevens W-official en bezit als zodanig ook de vaardigheden van een W-official. Het grote verschil zit in het geven van leiding aan wedstrijden voor de jeugd in de leeftijdscategorie onder 13 jaar.
  • De Regioscheidsrechter-3 wordt binnen de regio opgeleid en is actief in de regio Brabant, Zeeland en Limburg. Bij goed functioneren als  Scheidsrechter-3 is promotie naar hogere niveaus mogelijk.
  • De bondscheidsrechter fluit wedstrijden door heel het land. Afhankelijk van zijn of haar niveau worden ze ingedeeld op de wedstrijden.

De regio en de bondsscheidsrechters zijn elke zaterdag of zondag in de periode van september t/m april  op pad om wedstrijden te leiden. Dit is meestal tussen de 1-3 wedstrijden per dag. Elke wedstrijd duurt gemiddeld tussen de 40 en 75 minuten. Het vergt dan ook de nodige vrije tijd en energie van de betreffende scheidsrechters. Daarnaast wordt je als scheidsrechter nog eens beoordeeld en/of beoordeel je je mede collega’s.

Als scheidsrechter ontvang je een kilometervergoeding en daarnaast krijg je voor of na de wedstrijden wat te eten of te drinken. Verder gebeurd alles op vrijwilliger basis.

Waterpoloscheidsrechter wordt je niet vanwege het geld maar vanwege de liefde voor de sport. Je bent een voorbeeld voor zowel de sporter als het publiek.

AquAmigos en Covig-19
In het waterpolo is er veel veranderd door het Corona virus. Ploegen komen naar het zwembad en zijn reeds omgekleed. Het dragen van mondkapjes is geen plicht maar wordt door de teams allemaal zeer goed uitgedragen. De teams worden strikt gescheiden in aanloop naar de wedstrijd. Tijdens de wedstrijden zorgt de scheidsrechter er voor dat de protocollen goed na geleefd worden, zo probeert de scheidsrechter het roepen van spelers en reserves altijd te voorkomen en zal het team er op  aanspreken en/of indien nodig bestraffen. Alle wedstrijden zijn zonder publiek en er is tevens een Corona toezichthouder aanwezig om te kijken of iedereen zich aan de regels houd en verwijst de bezoekende teams naar de juiste plaatsen.

Als scheidsrechter verdien je dan ook om in het zonnetje gezet te worden. Alle lof en respect voor onze KNZB scheidsrechters binnen AquAmigos Waterpolo.

Binnen de vereniging zijn de volgende personen Bond of regio-scheidsrechter: Rob van Beers, Arthur van Gent, Robertus Oomens, Rene Bayer, Hans Bak, Rik Hendriks, Martin Melis, Astrid van Dal, Michel Hoek, Stephan Diesveld en Erik Klijn.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen