De vrijwilligers van AquAmigos: Wim Roding keepers trainer

Foto: AquAmigos

Nu dat de wedstrijden stil liggen laat Waterpolovereniging AquAmigos u graag kennis maken met de vele vrijwilligers van de vereniging. In deze derde editie: Wim Roding keepers trainer.

Waarom is waterpolo jou sport?
Tot mijn 18e jaar heb ik gevoetbald. Aangezien ik nog al eens een blessure had ga je jezelf afvragen of voetbal jou sport is. Door het toeval kwam ik in aanraking met waterpolo omdat ik voor een korte periode in een zwembad ging werken, althans ik dacht voor een korte periode. Even een zomer overbruggen dan naar het korps Mariniers om later beroeps te worden. Het liep allemaal wat anders en na mijn militaire diens kwam ik weer terug in het zwembad in Zaltbommel. In de zwembad periode kwam ik dus in aanraking met waterpolo. Ik merkte dat ik best mee kon met de mensen die het al jaren deed en zonder al te veel inspanning speelde ik al snel in het 1e team. Een verhuizing naar het, afgebroken Olympiabad te Waalwijk, zocht ik aansluiting bij de plaatselijke zwemvereniging. Al snel bleek dat ik een van de jongste spelers was. Dit was voor mij niet wat ik wilde, ik wilde nl ook wat ontspanning naast mijn sport en die heb ik toen gevonden bij de zwemvereniging DEZV uit Drunen. Nog nooit ben ik in al die jaren dat ik actief gespeeld heb geblesseerd geweest. Toch  ben ik op 40 jarige leeftijd overgestapt naar de fietssport om in 2014 terug te komen als vrijwilliger bij AquAmigos die hun competitie wedstrijden speelde in het mooie, nieuwe, zwembad Olympia.

Hoe kom je er bij om keepers trainer te worden?
Een keepers in het waterpolo zijn vaak leden die de zwemkunst minder beheersen dan een speler in het waterpolo, maar ze vinden de sport wel weer heel leuk. Dus deze mensen hebben vaak veel meer aandacht nodig dan een speler. Helaas ontbreekt de aandacht voor deze mensen en zijn ze op hun zelf aangewezen. Ik ben in dat gat gesprongen om deze mensen meer te gaan trainen en al de vaardigheden die nodig zijn te gaan verbeteren. Mijn kennis uit het verleden, de liefde voor de sport en het internet heeft mij geholpen om in een paar jaar een mooi keepers team voor AquAmigos te realiseren.

Hoe belangrijk is een keeper in het waterpolo?
Een keeper is in principe “the last men/women standing” Dus een keeper is de laatste rots in de branding die een doelpunt kan voorkomen. Ik zeg vaak “Een waterpolo keeper hoeft niet gek te zijn om te gaan keepen, echter maakt het zijn werk als keepen wel makkelijker”
Om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van het team en trainer, trainen de keepers apart om de specifieke vaardigheden te leren en te verbeteren. Je moet hier denken aan: het goed ontwikkelen van de specifieke manier van watertrappelen,  het hoog springen uit het water, reactie snelheid te verhogen, Het plaatsen van ballen over een afstand van 20 mtr, het verplaatsen in het doel. Men moet niet vergeten dat een waterpolospeler, dus ook een keeper niet kan staan.

De keepers van AquAmigos
Toen ik als keeperstrainer begon in 2014 waren er 3 keepers, alleen volwassenen,  en hadden we ongeveer 4m2 water om te trainen. In de jaren er na breidde dit aantal uit naar 10 die wekelijks een uur hard werken om beter te worden. 3 van de 10 keepers zijn jeugd keepers begonnen op 11/12 jarige leeftijd. 2 van deze jeugd keepers hebben de selectie van Brabant, Limburg, Zeeland gehaald en trainen, naast de training bij AquAmigos, anderhalf uur in Eindhoven bij de selectie. Beide zijn al gevraagd om bij een andere vereniging te komen. Dat aanbod hebben ze afgeslagen en keepen nu op 18 en 15 jarige leeftijd in de eerste teams van de dames en heren. De aller jongste, hij is momenteel 13 jaar, zal, mits hij zich ontwikkeld zoals hij gedaan heeft in het afgelopen jaar, het grootste talent worden van AquAmigos. Ook hij is reeds gevraagd voor de selectie training maar daar heeft de Corona roet in het eten gegooid want die training ligt voorlopig stil ivm de afwezigheid van de juiste trainers.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen