‘Met sport en spel talent ontwikkelen’

Foto: Buurtsport Meiden

“Ik heb een idee voor de Buurtsport. Kunnen we een keer vaker voetbal doen? Ik vind dat erg leuk. En voor binnen had ik ook een idee. Koken is leuk en misschien nagellakken.” Uit onderzoek blijkt dat meisjes vaak andere behoeften hebben dan jongens tijdens het sporten en bewegen. Voor veel meisjes, met name met niet-westerse achtergrond, is dat een drempel om bijvoorbeeld mee te doen met Buurtsport.

Ook blijkt dat meisjes minder vaak voldoen aan de beweegrichtlijnen dan jongens. De wekelijkse sportdeelname door meisjes en jongens is in de leeftijd 4-12 jaar gelijk; in de leeftijd 12-18 jaar is de wekelijkse sportdeelname van meisjes lager. Om de beweeg interesse van meisjes te behouden en ze te bereiken in de wijk is Stichting de Schroef ‘Buurtsport Meiden’ gestart speciaal voor meisjes van groep 7 en 8.

Paulien Kok (buurtsportcoach bij Stichting de Schroef): “Ieder kind heeft talent. Met wekelijkse sport- en spelactiviteiten willen wij meisjes hun talenten laten ontdekken en ontwikkelen. Eens in de maand bieden we een speciale workshop aan waarmee we social skills ontwikkelen. Afgelopen vrijdag hadden we een Kickboks clinic. Ook een kookworkshop, freerunnen, mediawijsheid, DrumTastic (drummen op ballen) staan op de kalender.” Een kalender met divers aanbod die samen met de meisjes is opgesteld, dit zorgt voor hoge betrokkenheid. Ze denken mee in het aanbod en helpen spelenderwijs mee bij het organiseren. Op deze manier ontdekken ze wat ze leuk vinden, ontwikkelen ze hun talenten en blijven ze betrokken in de wijk. We merken nu al dat het aanslaat. De meisjes zijn mondiger en de groep wordt steeds groter. Ook krijgen we enthousiaste reacties van de ouders. Angel De Peffer (Citytrainer) geeft samen met Paulien elke week de activiteiten “Ik vind het leuk om actief bezig te zijn en mijn passie voor sport door te geven aan andere jonge meiden”.

De activiteiten worden nu elke vrijdag op de speelplaats van KBS de Duinsprong georganiseerd. Zodra het weer mag volgens de RIVM maatregelingen gaan ze ook binnen in sportzaal de Vennen activiteiten organiseren. Uiteindelijk wil Stichting de Schroef met de huidige ervaringen van ‘Buurtsport Meiden’ een soort blauwdruk maken om ook in andere wijken in de gemeente Heusden iets gelijks op te zetten.

Wil jij ook meedoen met Buurtsport Meiden? Of heb je leuk Ideeën voor dit initiatief? Neem dan contact op met Paulien Kok 06-13112158 of via [email protected]

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen