Wandeling ontdek Heusden deel 4

Deze nieuwe aflevering van de wandeling ontdek Heusden is een vervolg op Ommetje gemeente Heusden. U wordt in deze Wandeling ontdek Heusden meegenomen door onze mooie gemeente om kennis te maken met de historie en andere wetenswaardigheden.De wandeling is door Heusden.Nieuws.nl in samenwerking met Ad Hartjes ontwikkeld. Veel wandelplezier! Deel 4 is Nederhemert-Zuid (3km)

Naam: Wandeling no.4: Nederhemert-Zuid.
Parkeren:  Speeltuin, Kasteellaan 11, 5317 KX Nederhemert.
Lengte van de route: 3 km.
Markante punten: Speeltuin, Protestantse Kerk, De Bill, De Hoef, De Schans, Kasteel Nederhemert-Zuid.

De wandeling Nederhemert-Zuid volgt een route van 3 km over bestaande wegen die goed beloopbaar en deels  onverhard zijn. Goed schoeisel wordt aanbevolen.

Historie Nederhemert-Zuid
Nederhemert-Zuid is het deel van Nederhemert dat zich bevindt ten zuiden van de Afgedamde Maas. Het dorpje telt circa 45 inwoners en is sinds 1480 door de afgedamde Maas gescheiden van Nederhemert-Noord. Tot omstreeks 1460 lag Nederhemert geheel ten noorden van de Maas. De rivier stroomde vanuit het oosten tot Nederhemert, maakte een grote bocht verder westwaarts richting Heusden en vandaar weer terug tot Nederhemert, om vervolgens verder richting Waal (Woudrichem) te stromen. Omstreeks 1460 werd de bocht op natuurlijke wijze afgesneden, waardoor een deel van Nederhemert ten zuiden van de Maas kwam te liggen. In 1481 maakten inwoners van ‘s-Hertogenbosch de nieuwe rivierloop beter bevaarbaar, zodat hun schepen geen tol meer aan Heusden hoefden te betalen. Tot 1904 zou Heusden aan een dode Maasarm liggen, waarna de Maaskanalisatie ervoor zorgde dat de hoofdstroom weer langs Heusden liep.

Hierdoor kwam Nederhemert-Zuid samen met de buurtschap Bern op ‘Het Eiland’ te liggen. Het Eiland is via een dam verbonden met Ammerzoden en via een brug verbonden met het Noord-Brabantse Wijk en Aalburg. Het gebied wordt omringd door uiterwaarden (Hemertse Waard, Gijsewaard, Doornwaard, Bernse Uiterwaard) en omsloten door de Afgedamde Maas, het Heusdensch Kanaal en de Bergsche Maas. In het begin van de 14e eeuw wordt er in Nederhemert een kasteel gebouwd en opgedragen aan Reinoud van Gelre. In 1318 komt het huis in bezit van Willem de Cock, die zich hierna Van Hemert laat noemen. Nederhemert was vroeger een hoge heerlijkheid.

Dat wil zeggen dat het een eigen rechtbank bezat, waar de heer recht sprak. Ook had Nederhemert een eigen dijkstoel (dijkbestuur). Deze familie was tevens in het bezit van een aantal andere heerlijkheden in het rivierenland. Nederhemert was tot 1 juli 1955 een zelfstandige gemeente en ging toen op in de gemeente Kerkwijk. Per 1 januari 1999 ging de gemeente Kerkwijk samen met de gemeente Brakel op in de gemeente Zaltbommel. De dorpen Nederhemert-Noord en -Zuid tellen samen gezamenlijk 1730 inwoners (per 1 januari 2020).

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen