Monumenten in Heusden: Grotestraat 101, Drunen Architectuurstijl Amsterdamse School

27 jul 2022, 7:49 Nieuws
m1332
In 1927 vraagt Drunenaar en handwerkschoenmaker Piet Boom aan Vlijmens architect Jan van Vlijmen een ontwerp te maken voor een nieuwe woning en een schuur met werkplaats. De tijd van de bouwstijl renaissance, met rijkelijk geornamenteerde gevels, is voorbij. Van Vlijmen heeft in Vlijmen dan reeds een aantal woningen ontworpen in een bouwstijl, die later Amsterdamse School wordt genoemd.
Kenmerkend voor deze stijl is dat de architect speelt met verschillende bouwblokken. Bij deze woning is een linker bouwblok verschoven ten opzichte van het rechter bouwblok, waardoor twee verschillende dakvormen zijn ontstaan.
Ook het gebruik van eenvoudige en gemakkelijk verkrijgbare lokale materialen, als bakstenen, hout, glas en dakpannen, zijn kenmerkend voor deze bouwstijl. De woning is opgetrokken met bruine boerengrauw bakstenen, volgens bestek ‘harde stenen’, en gemetseld in halfsteensverband en afgewerkt met een gecombineerde knip- en lintvoeg. In het metselwerk van de begane grond is er enige versiering met vier uitstekende steenlagen en een laag kopse en staande stenen. De verdiepingsgevel en het geveldeel bij de voordeur hebben een versiering met enkele steenlagen van zwarte bakstenen. Het dak heeft puntgevels en goten met grote houten overstekken, ook een kenmerk van deze bouwstijl. Een ander kenmerk is de toepassing van houten deur- en raamkozijnen met zware houtmaten. Deze zijn uitgevoerd met bovenlichten met glas-in-lood, gemaakt in eenvoudige motieven met rechthoekige glasplaatjes. Boven alle vensters is een rollaag van anderhalf steenhoogte en staand metselwerk.
De ingang is met een nis en enige versiering in het metselwerk met een rondboog in rondgaand en staand metselwerk. De geornamenteerde voordeur is van blank gelakt eikenhout. De ingangsvloeren zijn van terrazzo, gemaakt met verschillend gekleurde marmerkorrels in grijze cement. De deurdorpel en de neuten zijn gemaakt van grijs terrazzo. Naast de nis is een zogenaamd zicht- of kijkraam, waardoor men ‘in de straat’ kan kijken. Dit is een gewoonte bij de zogenaamde zaagtand rooilijn in een lintbebouwing. Het dak is gedekt met rode Oud Hollandse terracotta dakpannen. De voortuin is afgesloten met een fraai smeedijzeren hekwerk met een poortje.
De aanbesteding voor de bouw van de woning is op donderdag 22 maart 1928 geweest en J. Blankers uit Nieuwkuijk was met ƒ9479,- de laagste inschrijver. Aan de achterzijde van de woning zijn nog veel reparatieplekken in de gevel te zien. De beschadigingen zijn ontstaan door het spervuur tijdens de bevrijding van Drunen op 4 november 1944.
Bart Beaard
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail