Blog van Burgemeester Willemijn van Hees

Foto: WGF

Burgemeester Willemijn van Hees heeft weer een nieuwe blog geschreven voor alle inwoners van de gemeente Heusden, waarin ze vertelt over haar werk als burgemeester en over de dingen die haar opvallen en bezighouden. De blog van de burgemeester verschijnt om de twee weken op Heusden.Nieuws en de website van de gemeente Heusden. Met deze keer 4 november in teken van bevrijding, stadhuisramp ,onze kinderen geven vaak het goede voorbeeld en op zoek naar nieuwe jeugdburgemeesters

Beste Heusdenaren,

Vrijdag 4 november en afgelopen weekend stonden in het teken van het herdenken van de bevrijding van onze gemeente in 1944. Die herdenking is in onze gemeente altijd indrukwekkend. De bevrijding bracht onze vrijheid terug, maar was allesbehalve een makkelijke tijd. “Operatie Guy Fawkes” heette onze bevrijding, genoemd naar de man die het parlement in Engeland wilde opblazen. Een explosieve naam, die de Duitsers op een vreselijke manier onderstreepten. De Stadhuisramp in de vesting Heusden, waarbij één op de tien inwoners van de vesting omkwam, sloeg een wond die we vandaag de dag nog ervaren.

Enkele kilometers verderop bliezen Duitse soldaten de molen in Drunen juist niet op, terwijl het Plein in Vlijmen dan weer verwoest werd door een neerstortende Duitse raket. Drie verhalen uit oorlogstijd in onze eigen gemeente. Zulke verhalen vertellen de Oekraïners ook. Dat sterkt me in de overtuiging dat we mensen moeten helpen die vluchten voor oorlog, geweld en ellende.

Het goede voorbeeld
Onze kinderen geven vaak het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld door monumenten over de oorlog te adopteren: dat van de Stadhuisramp in de vesting, het Pijlmonument in Drunen en het nieuwe V-monument in Vlijmen. Kinderen zijn goed in samenwerken, óók als het moeilijk is.

Daar kan politiek Den Haag een puntje aan zuigen. ‘Den Haag’ worstelt met grote vraagstukken. Klimaatverandering, woningbouw, de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, stikstof. In een landje van 200 bij 300 kilometer proberen we iedere vierkante meter drie keer te gebruiken. Zelfs met onze Nederlandse vindingrijkheid gaat hem dat niet worden. Helaas is het beeld van de landelijke politiek er vooral een van polarisatie. In Heusden pakken we dat gelukkig anders aan. We blijven met elkaar praten. Samen thuis in Heusden betekent ook samen onze problemen bespreken, uitspreken en oplossen.

Zoeken naar nieuwe jeugdburgemeesters
De ambtstermijn van onze jeugdburgemeesters Nienke en Daan zit er helaas binnenkort op. Daarom gaan we op zoek naar nieuwe jeugdburgemeesters. Nienke en Daan namen een video op om uit te leggen wat jeugdburgemeesters precies doen. Samen met de burgemeester vertegenwoordigen ze de gemeente bij evenementen, herdenkingen en bijzondere ontvangsten. Ze zorgden ook voor een kinderversie van het coalitieprogramma, die binnenkort op scholen wordt verspreid. Die kinderversie is trouwens ook voor volwassenen prima geschikt.

In hun video vertellen Nienke en Daan hoe nieuwe kandidaten kunnen solliciteren. Binnenkort is deze video te zien in de groepen 7 van basisscholen in onze gemeente.

 Tot de volgende blog!

Willemijn van Hees Burgemeester van Heusden

Zie alle vorige blogs van Burgemeester van Hees hier

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen