Nieuwe Blog van Burgemeester Willemijn van Hees

Foto: WGF

Burgemeester Willemijn van Hees heeft weer een nieuwe blog geschreven voor alle inwoners van de gemeente Heusden, waarin ze vertelt over haar werk als burgemeester en over de dingen die haar opvallen en bezighouden. De blog van de burgemeester verschijnt om de twee weken op Heusden.Nieuws en de website van de gemeente Heusden. Deze keer gaat het in de blog afschaffing slavernij,  opvang Oekraïense vluchtelingen, wijkbezoeken gemeenteraad en college, plannen voor de komende jaren.

Beste Heusdenaren,
Mijn blogs sluit ik bijna altijd af met ‘Samen thuis in Heusden’. Dat is de naam van de toekomstvisie die inwoners in 2018 aan het gemeentebestuur presenteerden. Ik vind het een mooie titel, omdat het heel goed zegt wat we in Heusden graag willen. Het maakt in Heusden niet uit waar de wieg van je ouders stond, welk geslacht je hebt of wat je geloof is. Iedereen mag in Heusden zichzelf zijn.

Afschaffing slavernij
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Je kunt je bijna niet voorstellen dat Nederlanders ooit andere mensen zagen als bezit, als goederen. Toch deden we dat. Nederlanders hebben honderdduizenden andere mensen verhandeld als slaaf, uitgebuit en mishandeld. Gelukkig heeft onze Koning daar namens Nederland zijn excuses voor aangeboden. Hij heeft dat op een respectvolle wijze gedaan. Hij vroeg vergiffenis voor het overduidelijke gebrek aan handelen tegen deze misdaad tegen de menselijkheid door de Oranjes destijds waarmee hij ook de rol van zijn familie durfde benoemen. Dat vind ik krachtig. In Heusden staat de bibliotheek ook stil bij de afschaffing van de slavernij. Dat is heel goed, want ‘samen thuis in Heusden’ is niet vanzelfsprekend. Daar moeten we samen elke dag aan werken opdat men over enkele eeuwen niet vergiffenis voor onze huidige daden hoeft te vragen.

Opvang Oekraïense vluchtelingen
Samen thuis in Heusden geldt ook voor de Oekraïense vluchtelingen die we in onze gemeente opvangen. Aan de Voorste Zeedijk in Vlijmen zijn de eerste Oekraïners ingetrokken in de nieuwe locatie. In Drunen gaan we ook Oekraïners aan de Grotestraat 250. Wanneer de Oekraïners daar weer weggaan, verkopen we deze locatie aan Thuisvester voor verhuur van appartementen. Zo dragen we op korte termijn bij, maar op de langere termijn ook voor hetgeen zo  nodig is voor onze inwoners.

Wijkbezoeken gemeenteraad en college
De gemeenteraad en het college trekken er lekker op uit de laatste tijd door op wijkbezoek te gaan. Vorige week vrijdag waren we te gast in Haarsteeg. Tijdens een mooie wandeling toonde Stichting Hart voor Haarsteeg de ene na de andere parel van het dorp. De Haarsteegse Wiel, het gebied met de schuts, de plek van de ponyclub, de ijsbaan en de oude haven en natuurlijk De Steeg en de eendenkooi in natuurgebied ‘Sompen en Zooislagen’. Hart voor Haarsteeg en wijkwethouder Johan Meesters hadden voor een mooi programma gezorgd. U leest er meer over op www.heusden.nl/haarsteeg. Op 12 mei waren we in Nieuwkuijk. Over dat wijkbezoek en een mooi resultaat dat daaruit kwam, leest u alles op www.heusden.nl/nieuwkuijk.

Plannen voor de komende jaren
Afgelopen dinsdag stelde onze gemeenteraad ook nog de voorjaarsnota vast. Dat is een eerste financiële vooruitblik voor komend jaar. Nieuwe scholen, nieuwe gemeenschapshuizen, gemeentelijke huisvesting en een mogelijk Veiligheidsplein Drunen waren zomaar wat belangrijke punten in de voorjaarsnota. U kunt de voorjaarsnota lezen of de raadsvergadering terugkijken via onze website.

Het is een tijdje stil geweest met mijn blogs. Dat komt door de ‘eindsprint’ die we elk jaar hebben richting de zomervakantie. Dan is de agenda boordevol. Helemaal niet erg, want van hard werken in een leuke baan krijg ik energie. Helaas ging het wel ten koste van deze blogs. Die draad probeer ik weer op te pakken!

Samen thuis in Heusden!

Willemijn van Hees, burgemeester

Zie alle vorige blogs van Burgemeester van Hees hier

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen