Column Jack Thomassen: Iedereen houdt van Pippi

Foto: Jack Thomassen

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over Iedereen houdt van Pippi

Ons nichtje zou over enkele dagen haar verjaardag vieren, en we hadden nog geen cadeautje. En om zomaar met iets nutteloos aan te komen, vonden we ook maar niks. “Geef ze dan geld”, opperde ik, “Dan kan ze zelf iets bedenken.” Dat vond tante Rian wat al te makkelijk. “Goh, weten we nou echt niet iets te verzinnen wat dat kind leuk vindt? Vooruit, leg je krant eens weg en denk effe serieus met me mee.” Zachtjes mopperend deed ik wat van mij verlangd werd. Maar mezelf kennende kwam er waarschijnlijk toch geen beter idee dan een envelop met een tientje of zo.

“Zeg eens,” begon ik hardop te denken, “Toen ‘hullie’ hier laatst op visite waren, hebben die kinderen toch met z’n allen naar een film van Pippi Langkous zitten kijken? Dat vond ze geweldig. Doen we een videoband daarvan? Met een stuk of 4 films erop? Dat is vast een leuk cadeau. Iedereen vindt Pippi prachtig.” Tante dacht enkele seconden na, maar moest toegeven dat het een prima idee was. Ik greep naar mijn krantje en legde mijn benen op het krukje. “Mooi”, zei ik tevreden. “Dat is ook weer geregeld dan.”

Het uitspreken van het woord ‘videoband’ vonden ze bij mij thuis eigenlijk wel grappig. Hoewel ze er op dat moment wel degelijk nog waren, was de overgang naar DVD’s niet meer te stuiten. Mochten we op ons nichtje enigszins een moderne indruk maken, leek het ons beter om met een mooi ingepakte DVD met Pippifilms op de stoep te staan. En omdat de datum van de verjaardag van het kind rap naderde was enige haast om zo’n ding in huis te halen geboden.

Tja, om voor één enkel DVD’tje naar de Free Recordshop in Waalwijk te rijden moest ik haast een vrijwilliger aanwijzen. Daar gelaten dat het bewuste filiaal van Hans Breukhoven het sowieso in huis had? Maar ach, waarom die moeite doen als er Marktplaats is en zelfs in je eigen woonplaats zo’n Pippi-DVD te vinden is? En kijk, na een paar berichtjes over en weer gestuurd, stond ik bij een voor mij bekend adres voor de deur. Een familielid van een jeugdvriend: tante Bets.

In het berichtenverkeer had ik al aangegeven dat ik de verkoopster nog van vroeger kende. En totdat ik aanbelde had de tante intussen heel haar oude geheugen afgegraven, echter mijn naam zei haar niets meer. Die van haar neef natuurlijk wel. Maar ja, die stond niet voor de deur. Ondanks mijn joviale “Dag tante Bets!” liet ze mij zonder één spoortje van wantrouwen toch meteen binnen.
“Waar kwam je ook alweer voor, jongen? Ik heb namelijk zoveel dingen op Marktplaats staan.” Terwijl ik achter de tante de trap op naar de zolder liep, begon ze zonder dat ik het gevraagd had, op te sommen wat er boven allemaal in de etalage lag.

“Ik heb naast die DVD’s ook nog een stapel oude LP’s, misschien zit er wel iets voor jou bij. Kijk zo maar eens even. En kleding heb ik ook. Herenkleding wel te verstaan. Waaronder mooie spijkerbroeken. Ik denk dat jouw maat er wel bij ligt.” Eenmaal boven ging de tante verder met het aanprijzen van haar waar. Intussen keek ik een beetje om me heen. Ik zag bijna overal houten schrootjes tegenaan getimmerd. Donker gebeitst. Mocht de tante ooit haar huis verkopen, kon de nieuwe bewoner aan de bak. Want geen man/vrouw die dit wil laten zitten.

“Zeg jongen, luister je wel wat ik zeg?” Toen ik omkeek zag ik de tante een spijkerbroek omhoog houden. “Als het iets is, mag je hier wel even passen, hoor?” Waarna ze de broek met gestrekte armen voor mijn neus hield. Nou ja, dacht ik verbijsterd! Wat gaan we nou meemaken? Want net toen ik zelf vond dat het niet echt verstandig was van deze oude dame, om een vrij onbekend iemand zomaar mee naar de bovenste verdieping van het huis te nemen, stelde zij juist mij geheel zonder gêne voor om mijn broek uit te laten trekken! Terwijl ik alleen maar voor een DVD van Pippi Langkous kwam!

Eerlijk gezegd vroeg ze voor ieder kledingstuk, elke LP, DVD, fotolijstje, allerlei jaren ’50 spulletjes, eigenlijk niet veel. Maar op dat moment moest ik aan de schappen van de Action denken. Wat er in ligt kost allemaal bijna geen drol, echter als je aan de kassa af moet rekenen, staat er toch een flink bedrag op je bonnetje. Dus liet ik het liever bij dat ene cadeautje voor ons nichtje. Ietwat teleurgesteld stopte de tante alles wat ze uitgepakt had weer terug in een doos. Ook de spijkerbroek. Ja, wat dacht u nu zelf? Dat ik daar in mijn onderbroekie ging staan? Brrrrr! Je weet maar nooit wat voor plannetjes ze in petto had!

Hoewel ons jarige nichtje waarschijnlijk een met geld gevulde envelop had verwacht, was ze toch heel blij verrast met de DVD. “OOOH, wat leuk! Die wilde ik zo graag hebben. Dank jullie wel, hier ben ik serieus heel blij mee.” Waarna het kleinood tussen de andere verjaardagscadeaus op het dressoir werd geplaatst. Want er waren immers nog veel meer pakjes om open te maken.

Tevreden over onze juiste cadeaukeuze gingen wij aan de taart. En tevreden dat ook deze volgende generatie helemaal in de avonturen van het roodharige meisje op zou gaan. Want ja, wie is er niet groot geworden met Pippi Langkous?

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Cookieinstellingen