Column Jack Thomassen: Feest in het dorp

Foto: Jack Thomassen

Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over Feest in het dorp

In ons dorp was vroeger vaak wat te doen. Echter niet altijd de leukste evenementen moet ik zeggen. Maar ja, je kunt toch niet de hele Drunense bevolking het naar de zin maken. Ons pa in ieder geval niet, die hield niet zo van dat massaal de straat opgaan. Dus de meeste feestelijke gelegenheden in Drunen gingen stilletjes aan ons gezin voorbij.

Het was ook weer niet zo dat we helemaal nergens naartoe gingen. Pa had er gewoon niet zoveel zin in, en daar zal hij vast zijn reden voor hebben gehad. Daarom nam ons ma haar 3 kinderen af en toe mee naar o.a. het circus op het Oranjeveld, de kermis op het Raadhuisplein, en die ene keer naar een motorcrosswedstrijd in de Loons en Drunense duinen. Werd Sinterklaas trouwens in de jaren ’60 al in de Hoge Braken ontvangen? Nou, wij waren daar in ieder geval niet bij.

Op het internet vind ik nog weleens oude foto’s van vieringen van bijvoorbeeld Koninginnedag in het centrum van ons dorp, kleurige gildefeesten en openingen van openbare gebouwen als sporthal Onder de Bogen. Daarom kan ik concluderen dat de Drunenaren regelmatig uitgenodigd werden om feestelijke kleding aan te trekken en zich in het feestgedruis te begeven. Een welkome afleiding in een tijd dat er overdag (haast) niets op televisie was.

Toen er aangekondigd werd dat er op het schoolplein van onze st. Paulusschool een skelterrace werd gehouden, mochten mijn broer en ik van onze ouders de straat oversteken en de voor ons zo bekende weg zelf afleggen. Het was een regenachtige dag, een jas met capuchon (nee, hoodies waren er toen nog niet) was wel een must. Door het natte weer waren er niet veel belangstellenden op af gekomen, en heel spannend was de race volgens mij helemaal niet. Wellicht was het slechts een demonstratie? Of moest het echte vuurwerk later nog komen?

O ja, een aantal jaren later was er op het Oranjeveld iets veel spectaculairders te zien. De posters aan de lantaarnpalen lieten al gevaarlijke stunts zien, maar in het echt was het fenomenaal. Vooral voor onze dorpsgenoten, die zo’n stuntteam alleen maar op de TV hadden gezien. Er was veel lawaai van ronkende motoren, stank van uitlaatgassen, auto’s die zo uit een Amerikaanse film leken gereden en adembenemende stunts met VUUR! Jongens wat een show was dat.

Het is gek, maar ik denk dat ik mijn herinnering aan die skelterrace niet zozeer overgehouden heb omdat het heel indrukwekkend was, maar eerder doordat ik op het schoolplein door één of ander beest in mijn nek gestoken ben. Terwijl we naar de ronkende skeltertjes keken, was er een insect in mijn capuchon gevlogen. Die dat niet bepaald een fijn plekje vond en uit kwaaiigheid zijn angel in mijn nek drukte. Jankend van de pijn peerde ik hem naar huis. “Nou al thuis?”, vroeg ons ma. “Was er niks aan?” Nee dus.

Ik moet bekennen dat ik mijn vaders afkeer om drukke festiviteiten te bezoeken geërfd heb. Natuurlijk ging ik heus wel met vrouw en kinderen naar Sinterklaasintochten, kermissen, het circus en de doorkomst van de Tour de France kijken. Echter nu ze allemaal (allang) volwassen zijn, hoef ik niet meer op drukke pleinen of straten te zijn. Dus Paasfestijn, carnavalsoptochten, Dickens Festijn en rommelmarkten op Koningsdag? Sorry, lieve mensen. Maar Sjakie blijft liever thuis!

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Cookieinstellingen