Nieuwe Column van Jack Thomassen: TV kijken met de gordijntjes dicht

Foto: Jack Thomassen

Jack Thomassen uit Drunen schrijft vele columns en korte verhalen. Ook voor Heusden.Nieuws zal hij in 2023 regelmatig een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat TV kijken met de gordijntjes dicht

Heus waar. Bij heel veel mensen gingen de gordijnen dicht wanneer er bepaalde programma’s (kijkwijzer 18+) op TV waren. Want stel je toch eens voor dat de buren zouden zien wat voor ranzigheid er bij die brave lieden van hiernaast op de televisie te zien was? Tegenwoordig kan je het je haast niet meer voorstellen, maar er waren tijden dat de blote borsten op TV bijna niet te tellen waren.

Zelfs in de reclameblokken keken we niet meer op van een in de oceaan topless zwemmende dame. Voor degene die zich dat wel kan herinneren, maar niet om welk product het gaat? Dat was FA-zeep. Ja, zelfs in uitzendingen van het toch al vooruitstrevende TOP POP  hadden wij jonge kijkers soms geluk. Sommige danseressen (Nee, niet Penny de Jager) lieten namelijk zonder gêne iets meer dan een glimp van een tepel zien.

Maar dat was allemaal veel later dan het in heel Nederland spraakmakende optreden (1967) van model Phil Bloom in Hoepla! In eerste instantie keek je naar een krant lezende dame. Echter na ongeveer 1 minuut vouwde ze het blad op, gaf die aan iemand en daar zat ze dan, spiernakend in beeld. Met uitdagende blik de kijker aanstarend. De volgende dag stond ons landje op z’n kop.

En dit was nog maar het begin. De jaren daarna werd ons conservatieve landje opgeschrikt/getrakteerd op nog spraakmakender programma’s zoals o.a. : Waar Heb Dat

Nou Voor Nodig, De Fred Haché Show, Het Is Weer Zo Laat (Waldolala) en weer wat later: De Pin Up Club en Seks Voor De Büch. Stuk voor stuk bezorgde ze ons allemaal rooie oortjes.

Sjef van Oekel, Barend Servet, Gé Braadslee, Wendy van Wanten en nog veel meer namen. Ze stonden garant voor spraakmakende en soms sensationele televisie. Waar mensen voor thuis bleven. En sommigen op die avonden dus de gordijnen dicht deden. Want tja, de buren hè?

Bij mijn toenmalige werkgever had ik een collega die in een streng gereformeerd dorp in de buurt woonde. Wanneer wij tijdens de koffie spannende TV-scènes bespraken, deed de vrome man alsof hij helemaal niks gezien had. Maar af en toe kon hij het niet laten zijn afkeurende mening erover te geven. Waarbij hij per ongeluk wel eens bepaalde details benoemde. Die hij alleen maar kon weten als…. Juist!

Toen ik nog bij mijn ouders woonde, keken we trouwens nauwelijks naar zulke programma’s. Niet dat wij dit niet wilden zien, hoor. En ons pa sloot er zijn ogen waarschijnlijk ook niet voor. Maar zeg nou zelf. Niets is zo ongemakkelijk als met je kinderen naar soft erotisch getinte tv-programma’s te kijken, toch?

Een videorecorder hadden wij toen nog lang niet. En Programma’s Terugkijken moest nog uitgevonden worden. Gelukkig gingen mijn ouders bijna wekelijks bij oom en tante op bezoek. Dan kon ik de TV afstemmen op de programma’s die ik best graag wilde zien. Niet met een afstandsbediening, maar met ouderwetse tiptoetsen. En nee, hoor. De gordijnen gingen niet dicht.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen