Column van Jack Thomassen: De grootste fan

Foto: Jack Thomassen

Jack Thomassen uit Drunen schrijft vele columns en korte verhalen. Ook voor Heusden.Nieuws zal hij in 2023 weer regelmatig een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over de grootste fan.

Bij ons op de zaak heb ik iemand op staande voet iemand ontslagen. Waarom, zult u vragen? Nou, daar kan ik kort in zijn: om zijn muziekkeuze. Die was ik die morgen wel zo gruwelijk beu. Daarom was het einde verhaal met deze collega.

Het zit zo: de bewuste jongeman mag bij ons vrijdags bepalen op welke zender de radio staat. Ter compensatie voor het geduld dat hij de rest van de week op moet brengen, omdat zijn oudere collega’s zo nodig naar ouwe lullen muziek willen luisteren.

Zo kan het dus zijn dat bijvoorbeeld ‘De Engelbewaarder’ en nog veel meer van die shit op vrijdag uit de boxen klinken. Een ware hel voor ‘kenners’ van een beetje goeie muziek. Ik probeer ze die dagen zo goed als ik kan te negeren. Maar die morgen trok ik het niet meer. Na de zoveelste versie van ‘Ik hou van jou en blijf je trouw’, riep ik de jongeman (figuurlijk) op het matje en wees hem resoluut de deur: “Ian, jongen. Bij deze ben je ONTSLAGEN!”

Een geintje natuurlijk. Ik heb daar niks te vertellen hoor. Er was daarom geen man die ervan onder de indruk raakte. Dus volgende week vrijdag staat de radio gewoon weer op RADIO NL afgestemd. Hiep hiep hoera!

Ik houd er niet van. En in mijn jonge jaren was ik overigens ook al geen liefhebber van dat genre. Dan heb ik het over artiesten zoals Imca Marina, Vader Abraham, Nico Haak en Ronnie Tober. Om er slechts een paar te noemen.

Die artiesten waren op TV te zien bij Op Losse Groeven/Op Volle Toeren en Nederland Muziekland. Programma’s waar mijn ouders wel graag naar keken. En aangezien wij geen 2e TV hadden, laat staan een iPad of computer, waren we veroordeeld tot meekijken, sjoelen of een boek lezen.

In mijn tienerjaren werd er in ons dorp af en toe een ‘discoavond’ georganiseerd in cultureel centrum De Hoge Braken. Met een discjockey, die vooral Engelstalige plaatjes draaide. Ik kan me niet herinneren dat er Nederlandstalig werd gedraaid. Dus geen Ciska Peters die met Ronnie Tober ‘Naar De Kermis’ wilde gaan.

Later begon mijn voorkeur naar wat steviger muziek uit te gaan. Mijn radiootje stond op Hilversum 3. Op dinsdagmiddag wilde ik zeker geen minuut missen van Alfred Lagardes Betonuur. De Hoge Braken werd ingeruild voor De Schuur (achter herberg In den Gekroonden Hoed in Elshout), waar meer liefhebbers van zulke muziek kwamen.

Intussen waren mijn ouders blij dat ze op de zaterdagavonden en de zondagmiddagen van hun binnen zittende zoon af waren. Wat zij hun tijd mee invulden weet ik niet, maar daar hield ik mij natuurlijk helemaal niet mee bezig. Waarschijnlijk TV kijken… toch?

Een tijd geleden was er een jubileumfeest in de kantine van onze voetbalclub. Er waren leden aanwezig uit verschillende leeftijdscategorieën. Het was gezellig. Met allerlei soorten van muziek. Naar gelang de avond vorderde werd er toch steeds meer NL-talig gedraaid.

Toegegeven, met een biertje in de hand en met vrienden om me heen, begon ik zowaar een beetje mee te zingen. Voor zover ik tenminste bekend met de tekst van het liedje was. Denk dan aan de oude Hazes. Van de artiesten die op dat moment bekend waren, kende ik er bijna geen één.

Wat me van die feestavond in ieder geval bij is gebleven, was dat er dus veel en hard werd meegezongen. In het Nederlands wel te verstaan. Maar ik wist al heel zeker dat mijn persoonlijke voorkeur er uiteindelijk nooit naar uit zou gaan.

Maar kijk eens welk een pareltje van het Nederlandse lied ik laatst tussen mijn verzameling LP’s vond? Niet te geloven, toch? Ik vermoed dat ik kan raden hoe ik eraan ben gekomen, maar zeker weet ik het niet. Zou ik stiekem dan toch een grote fan zijn, denk je?

Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen