Column Jack Thomassen: Oude klasgenoten

aug 12 2022, 7:48 Column Jack
20220810 212142
Drunenaar Jack Thomassen schrijft veel columns en korte verhalen. Voor onze lokale site Heusden.Nieuws zal hij regelmatig ook een column schrijven over zijn belevenissen en met deze keer weer een nieuwe versie. Deze column gaat over oude klasgenoten.
Waar Facebook al niet goed voor is, hè? Op een verhaal over de LTS in Waalwijk reageerde een klasgenoot van mij uit die tijd. Uit de eerste brugklas, om precies te zijn. We moesten eens afpreken. Wat laatst uiteindelijk gelukt is. In zijn boerderijwoning, die bijna geheel in oude stijl is gebleven. Ook de inrichting en aankleding. Wat ik geweldig vind.
20220810 212142
Ik keek er mijn ogen uit. Prachtige herinneringen aan vroeger tijden. Zelfs aan beide wereldoorlogen. Aan de koffie moest het natuurlijk ook over onze tijd op de Lagere Technische School gaan. En ze kwamen voorbij hoor. De leraren met bijnamen als De Soepkin, Hanneke de Cowboy, D’n Oliebol, Keesje Kaugombal, De Poedel, Stalen Jan, en nog veel meer.
In het eerste schooljaar moesten we daar tijdens de middagpauze in de kantine eten. Daar hadden onze ouders blijkbaar voor getekend. In die kantine (boven de gymzaal) was het niet gezellig. Vooral de oude vrouw die chocomel kwam inschenken voerde een waar schrikbewind. Ik hoor ze nog snauwen met haar Waalwijkse accent: “Knipkaorten gereed houwen! Dan hoef ik niet te wááchten.” Dat was mijn maat na al die jaren vergeten, maar nu wist hij het weer: “Wat een kreng was dat, zeg.”
Onze familiegeschiedenis kwam ook even ter sprake. We vertrouwden elkaar het gebruikelijke leed toe. Maar net als over veel andere dingen, waren we het snel eens: ‘Mocht Bert van het Familiediner op de stoep staan, kan die wat ons betreft zijn limousine door laten rijden. Bovendien hebben we een gezamenlijke hekel aan om onze verjaardagen te vieren. Hij wist het precies te beschrijven: “Waarom zou je vieren dat je weer een jaar dichterbij je eigen dood bent gekomen?” Nou ja, dacht ik bij mezelf, beter dan zo had ik het niet kunnen zeggen.
1 3
“Zeg vriend”, begon ik voorzichtig. “Je hebt nogal wat spullen in huis. Dat zal wel het nodige stof vangen, niet? Maak je dat allemaal zelf schoon?” Hij keek eens rustig rond, bewonderde zijn bijzondere eigendommetjes en antwoordde: “Ons moeder had vroeger al een werkster in huis. Het is immers een groot huis. Op haar oude dag nam ze mij even apart. Ze zei: “Jongen, zorg ervoor dat er altijd een vrouw is die het huis af en toe schoon houdt. Want als er geen vrouw het huishouden doet, wordt het al gauw een MANNENHUISHOUDEN! En je moeder spreek je niet tegen, war?”
Mijn klasgenoot is, naast zijn baan, uiteindelijk wereldreiziger geworden. Op Facebook bewonderde ik al eerder fascinerende plekken als Siberië, Galapagoseilanden, Spitsbergen, Zuid-Afrika, en ga zo maar door. “Nee, strandvakanties zijn niks voor mijn. Ik wil dingen zien en beleven. Van de dokter mocht ik me eigenlijk niet op grote hoogtes bevinden. Maar ik zei: “Dokter, eens komt de dag dat ik dood ga. Als ik altijd hier thuisblijf, zal ik zeker weten spijt krijgen dat ik die reizen niet gemaakt heb. Dus ging ik. Nou, Jack. Ik heb van al die reizen geweldig genoten. Dat pakken ze me nooit meer af.”
2 3
Na een foto van ons bij zijn wereldkaart, met ‘vlaggen in de aarde’ waar hij allemaal is geweest, namen we afscheid. “O ja, ben jij nog meer oud-klasgenoten tegen gekomen op Facebook?”, wilde ik nog weten. “Eeehm, hahaha, eentje maar. Daarnaast bende gij zo’n bietje de enigste. Dat is toch wel raar niet? Waarschijnlijk kijken ze wel, echter dan op het account van hun vrouw (of man). Maar goed, wat niet is kan nog altijd komen, hè?” Wellicht wel na dit verhaal? Tot een volgende keer, vriend.
Nog veel meer verhalen als deze zijn van Jack Was Here zijn hier te vinden
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.


< Kijk
hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail