Dorpsnatuur: Jaarlijkse Tuinvogeltelling 2021 ook populair in Heusden

feb 23 2021, 8:30 Dorpsnatuur
2021 02 24a koolmees foto annie van bokhoven
Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden is gestart met twee projecten: Luchtkwaliteit en Dorpsnatuur. In samenwerking met Heusden.Nieuws worden deze projecten uitgelicht en deel 9van Dorpsnatuur is Jaarlijkse Tuinvogeltelling 2021 ook populair in Heusden
Eind januari was er weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling. Een recordaantal van meer 180.000 mensen deed dit jaar mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Zij turfden in totaal ruim 2,5 miljoen tuinvogels, eveneens een record. Volgens de Vogelbescherming heeft de enorme belangstelling voor vogels kijken te maken met de lock down, waardoor mensen aan huis gekluisterd zijn. In Nederland bestond de top vier van meest gespotte vogels dit jaar uit de huismus, de koolmees, de pimpelmees en de merel. In Heusden is in 372 tuinen geteld; daarbij zijn in totaal 6.225 vogels gezien. De huismus en koolmees stonden ook in Heusden op de plaatsen een en twee; op drie stond de merel en op vier de kauw. In Heusden stond de pimpelmees op plaats vijf.
De volgorde wordt anders als we niet kijken naar het aantal per soort dat geteld is, maar naar het aantal tuinen waar een soort voorkomt. Dan blijkt dat de merel in de meeste tuinen voorkomt, de koolmees is dan nummer twee. Op drie staat de roodborst, en op vier de huismus. De merel en roodborst zijn soorten die niet in groepen leven en een duidelijk territorium leven; als je ze ziet, zie je er meestal maar een of twee. Maar ze komen wel in bijna elke tuin voor. De huismus leeft in groepen, en zwerft van de ene naar de andere tuin.
Net als in Nederland was het aantal getelde vogels per tuin in Heusden ook lager dan in 2020. Vermoedelijke oorzaak, aldus de Vogelbescherming: het zachtere winterweer. Veel vogels zitten daardoor nog in weilanden en bossen waar nog volop voedsel is. Wil je weten welke vogels er precies bij jou in de buurt wonen? Voer dan je postcode, plaats- of straatnaam in op https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/resultaten – zo zie je welke vogels het meest zijn geteld bij jou om de hoek. Daar kun je ook alle resultaten van Nederland, provincie, gemeente en dorp terugvinden.
In Heusden doen vier wijken en dorpen mee aan het project Dorpsnatuur: Venne-Oost, Vliedberg, Herpt en Hedikhuizen. Hier werden in resp. 42, 29, 10 en 5 tuinen vogels geteld. In Venne-Oost en Vliedberg werden zes tot zeven verschillende vogelsoorten per tuin gezien, in de twee buitendorpen lag dat aantal op tien. Soorten die alleen in de twee buitendorpen werden gespot waren onder andere de buizerd, de fazant, de kerkuil en de groene specht. Deze soorten zie je vrijwel niet in de wat grotere en dichter bebouwde omgevingen.
Je hoeft niet tot volgend jaar januari te wachten tot je jouw waarnemingen in jouw tuin kwijt kunt. Op www.tuintelling.nl kun je jaarrond je telling kwijt. In onze gemeente zijn er inmiddels 63 deelnemers; ook hier neemt het aantal deelnemers gestaag toe.
In het project ‘Dorpsnatuur in Heusden’ richten de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) zich op het stimuleren van de biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Provincie Noord-Brabant, gemeente Heusden, en Het Groene Woud. Als je zin hebt om daar aan mee te werken, laat het dan weten via [email protected] .
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden.
Volg HeusdenNieuws ook via